4% Vesmíru – bulharský dokumentárny film

4% Vesmíru – bulharský dokumentárny film

V rámci Festivalu vedeckých filmov, ktorý sa na Slovensku koná po druhýkrát, bol 11. novembra 2015 v Divadle Malá Scéna STU premietnutý aj bulharský dokumentárny film 4% Vesmíru. Cieľom festivalu je popularizovať rozvoj vedy a techniky, pričom sa snaží upriamiť pozornosť divákov k najnovším objavom a zaujímavým témam z oblasti prírodných, technických či humanitných vied. Ideou projektu je, aby sa premietali nové filmy, venované svetoznámym vedcom a ich vedeckým úspechom.

Vo filme Stroj času – ako je tiež nazvaný – kolujúcom po všetkých európskych metropolách, vedci z CERNu nehovoria o konci sveta, ale o jeho počiatkoch. Ako Vesmír vznikol? Z čoho je vytvorená hmota? Kde hľadať počiatok času? To je len zlomok otázok, na ktoré sa snažia odpovedať tvorcovia filmu 4% Vesmíru..

Možno Vás zaujíma, prečo si vybrali práve tento titul a kde sa stráca zvyšných 96%. Na túto otázku odpovedal vedúci bulharského tímu v CERNe a hrdina filmu doc. Leander Litov, že iba toľko vie ľudstvo o Vesmíre.

film_festival(6).JPG

Film bol vytvorený pred 3 rokmi a je inšpirovaný predpoveďami o konci sveta v r. 2012. Na základe nich sa producenti Cveta Koeva a Krum Tonev spolu s kameramanom Vladimirom Stoevom rozhodli odhaliť pravdu a porozprávať o tajomstvách antihmoty a objavení tzv. „Božskej častice“ – Higssovho bozónu. Tak sa dostali do CERNu – najväčšieho laboratória časticovej fyziky na svete a k osobnosti doc. Leandera Litova, ktorý im otvoril dvere k Veľkému hadronovému urýchľovaču LHC. O tom, ako funguje najväčší magnet na svete, o experimente CMS a objavení Higgsovho bozónu, nám odpovedajú vedci a výskumníci v CERNe všetkých svetových národností, ktorí sú hlavnými hrdinami vo filme – prof. Tanger Varde, Mick Storr, Mike Lamont, doc. Leander Litov, prof. Vladimír Genčev a ďalší. Film tiež rozpráva o účasti 80-tich bulharských jadrových fyzikov a ich prínose na vytvorení a fungovaní súčasného stroja času LHC a pri objavení Higgsovho bozóna.

Špeciálne na premietanie a diskusiu s divákmi prišli producentka Cveta Koeva a doc. Leander Litov – vedúci početného bulharského tímu v CERNe. Publikum tak malo možnosť dotknúť sa ich vedomostí a získať odpovede na to, čo sa deje vo Vesmíre od najkompetentnejšieho zdroja na svete. Organizátormi podujatia boli BKI Bratislava, Centrum vedecko-technických informácií SR a produkčný dom VIZZART ltd.

Jedna vec je istá, otázok o vývoji Vesmíru je nekonečne veľa a odpovede na ne nebudú nikdy jednoznačné a definitívne. Len naša ľudská zvedavosť nás môže viesť vpred, kde nás očakáva ďalší vzrušujúci vedecký objav.

Vianočný charitatívny bazár 2015

Vianočný charitatívny bazár 2015

„Domov” vo fotografiách Yany Lozevej a Eleny Geroskej

„Domov” vo fotografiách Yany Lozevej a Eleny Geroskej