Príbehy z hlaholských čias

Príbehy z hlaholských čias

22. mája 2024 otvorí Bulharský kultúrny inštitút dokumentárnu putovnú výstavu  Príbehy z hlaholských čias z dielne Štátneho kultúrneho inštitútu pod vedením ministra zahraničných vecí a Ústavu bulharského jazyka pri Bulharskej Akadémii vied.

Výstava je súčasťou osláv, venovaných svätým bratom Cyrilovi a Metodovi, bulharskej abecede, osvete, kultúre a slovenského písomníctva.  Výstava sa koná pod záštitou J. E. mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky v Slovenskej republike, pána Vassila Petkova.

Autor výstavy je nedávno zosnulý bulharský vedec Dr. Javor Ivov Miltenov, člen  Oddelenia dejín bulharského jazyka na Ústave bulharského jazyka Bulharskej akadémie vied.

Cyrilometodská tematika je vzájomne spätá  s prácou BKI v Bratislave a ďalšími  slovenskými kultúrnymi inštitúciami. Výstava sa venuje pre oba národy  svätej téme - prelomeniu trojjazyčnej dogmy vo svätom písme a liturgii.  V 9. storočí prijal veľký štátny útvar akým  bolo vtedy Bulharsko kresťanstvo, začal používať dva nové písomné systémy.

Hlaholiku, ktorú vytvorili Cyril a Metod a ktorú  priniesli ich žiaci z Veľkej Moravy.

Výstava informuje textom a obrazmi na 27 paneloch o vzniku hlaholiky a cyriliky, o ich paralelnom živote, vzájomnom prelínaní sa a o ďalšom vývoji slovanského písomníctva na príklade existujúcich nálezov a úryvkov slovanských stredovekých textov.

Výstava vznikla v rámci programu rozvoja bulharistiky v zahraničí za podpory finančného fondu Ministerstva školstva Bulharskej republiky v spolupráci so sofijskou univerzitou sv. Klimenta Ochridského a Sofijskou samosprávou a je sprievodným podujatím Medzinárodnej interdisciplinárnej vedeckej konferencie: JAZYKOVÉ A KULTÚRNE KONTEXTY KRESŤANSKEJ TRADÍCIE: SLOVENSKO-SLOVANSKÉ A SLOVENSKO-EURÓPSKE VZŤAHY A PARALELY, ktorá sa bude konať 23.05. – 24.05. 20024 v Bratislave. 

Bulharské cirkevné chorály v interpretácii zboru ELICI

Bulharské cirkevné chorály v interpretácii zboru ELICI

Noc literatúry 2024. Román Úkryt času Georgiho Gospodinova

Noc literatúry 2024. Román Úkryt času Georgiho Gospodinova