Štátny sviatok Bulharskej republiky – 3. marec v Banskej Bystrici. Boris Christov a slovanský svet

Štátny sviatok Bulharskej republiky – 3. marec v Banskej Bystrici. Boris Christov a slovanský svet

Bulharský kultúrny inštitút zorganizoval dňa 3. marca v Banskej Bystrici dve kultúrne podujatia venované štátnemu sviatku Bulharskej republiky.

lekcia_B_Christov (1).JPG

Elena Dragostinova, riaditeľka Hudobného centra „Borisa Christova“ v Sofii, predniesla prednášku pod názvom „Boris Christov a slovanský svet“ a otvorila foto výstavu „Boris Christov v rolách z opernej scény“ v Štátnej opere v Banskej Bystrici. Štátny sviatok Bulharska bol príležitosťou, aby sme si znovu pripomenuli život a dielo veľkého Bulhara, ktorý preslávil našu krajinu po celom svete. Publikum tvorili študenti a pedagógovia z konzervatória Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici, ako aj hudobníci a umelci zo Štátnej opery, zástupcovia bulharskej menšiny žijúci v meste a ďalší.

Prednášku pani Dragostinovej o nie veľmi známom pre mladú generáciu, veľkom opernom spevákovi, skvelom pedagógovi a patriotovi, účastníci počúvali s veľkým záujmom. Súčasťou prednášky bola aj prezentácia, ktorá zahŕňala fotografie a videozáznamy z operných úloh Borisa Christova. Výstava pozostávajúca z 21 fotografií z kolekcie Hudobného centra „Borisa Christova“ v Sofii predstavuje najväčšie roly veľkého basu, jeho postoj k scénickým detailom, mimike, gestám a podrobnostiam, ktoré vytkali monumentálne plátna operných predstavení.

DSC_0011.JPG

Prednáška na publikum zapôsobila a zanechala dojem, vďaka kombinácii akademického obsahu a dobrej zrozumiteľnosti.

Partnermi v podujatí boli BKI Bratislava, Hudobné centrum Borisa Christova v Sofii, Štátna opera v Banskej Bystrici, Dom národov RADUANA, Banská Bystrica.

DSC_0015.JPG
Štátny sviatok Bulharskej republiky – 3. marec  v Múzeu SNP v Banskej Bystrici

Štátny sviatok Bulharskej republiky – 3. marec v Múzeu SNP v Banskej Bystrici

Tvorivá dielňa na Marteničky 2015

Tvorivá dielňa na Marteničky 2015