Stopy v ohni – premiéra prvého bulharského 3D stereo filmu

Stopy v ohni – premiéra prvého bulharského 3D stereo filmu

V rámci cyklu Bulharské kino Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave bol vo februári v sále plnej ľudí premietnutý film Stopy v ohni režiséra a producenta Andreja Chadživasileva. Dokument je venovaný bulharskému kultúrnemu dedičstvu a tradícii „nestinarstva“ (bulharský folklórny tanec po žeravých uhlíkoch). V roku 2016 bol film nominovaný v kategórii debut v dokumentárnom filme Bulharskou filmovou akadémiou a bol s veľkým úspechom prezentovaný na viacerých medzinárodných festivaloch: Medzinárodný filmový festival v Sofii Bulharsko 2015, Medzinárodný festival etnografického filmu v Sofii 2015, Medzinárodný festival etnologického filmu v Belehrade, v Srbsku 2015, Medzinárodný filmový festival „Hory Bansko“ v Bulharsku 2015, Zlatý Riton, Plovdiv, Bulharsko 2015, Medzinárodný 3D filmový festival - 3D Stereo MEDIA - Belgicko 2015, VIII. filmový festival bulharského filmu v Prahe, Česká republika 2016.

V rozhovore s divákmi po projekci filmu mladý režisér Andrej Chadživasilev uviedol, že podnetom k vytvoreniu prvého bulharského 3D filmu bol fakt, že mladí ľudia preferujú moderné filmové technológie, a preto predpokladal, že divácky záujem bude smerovať k inovatívnej forme produkcie. Téma „nestinarstva“ bola veľmi vhodná pre spracovanie touto technológiou, pretože zvýraznila pôsobivosť ohnivej pahreby, farebných výšiviek na národných krojoch tancujúcich, ako aj neopísateľnú prírodnú krásu pohoria Strandža. V celom procese mu pomáhala aj nezávislá režisérka Melody Gilbert zo Spojených štátov, ktorá má skúsenosti, ale aj nevyhnutnú dávku zvedavosti v záujme o bulharský mystický obrad.

Podľa niektorých bádateľov korene starodávneho rituálu „nestinarstva“ sa skrývajú v pohanskej minulosti bulharských krajín a pochádzajú z uctievania kultu Slnka u Trákov. Účastníci v tranze tancujú bosí po žeravej pahrebe. Podľa kresťanskej tradície, nestinari tancujú večer vo sviatok svätého Konštantína a svätej Eleny s ikonami svätcov v rukách. Toto je jeden z najstarších bulharských zvykov, ktorý bol v minulosti praktikovaný v Belomorskej Trácii a dnes je zachovaný iba v niekoľkých dedinách v horách Strandža – Bulhari, Kosti, Brodilovo. V roku 2009 bol rituál zaradený do zoznamu UNESCO ako nehmotné kultúrne dedičstvo ľudstva.

K umeleckému efektu filmu prispela i úžasná autentická hudba nestinarov a piesne oblasti pohoria Strandža v aranžmáne známeho skladateľa Georgi Strezova.

Slávnostná oslava štátneho sviatku Bulharskej republiky 2017

Slávnostná oslava štátneho sviatku Bulharskej republiky 2017

Bratislavská výstava a koncert rodiny Dikových k sviatku sv. Valentína

Bratislavská výstava a koncert rodiny Dikových k sviatku sv. Valentína