Láska k trom pomarančom - bábkové divadlo

Láska k trom pomarančom - bábkové divadlo

31. mája 2019 Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave a Občianske združenie priateľov Bulharskej školy Christa Boteva spojili bulharskú komunitu v Bratislave s predstavením „Láska k trom pomarančom” v divadle Mala Scena. Podujatie sa konalo ako spoločný projekt k príležitosti Medzinárodného dňa deti.

Pred plnou sálou Štátne bábkové divadlo Sliven odohralo atraktívne predstavenie pre deti podľa hry Carla Gozziho s rozprávkovým a vtipným príbehom. Pôsobivé postavy a neuveriteľné zvraty upútali pozornosť najmladších divákov. Príbeh pohltil a očaril nie len detí, ale aj dospelých, ktorí sa ponorili do kúzla hry. Hlavnou postavou príbehu bol princ Tartalia, ktorého láska mení zo zbabelého a rozmaznaného chlapca na smelého a nebojácneho muža. Príbeh odohrali dve herečky stelesňujúce optimistu a pesimistu. Ich neustály boj a hádky udržiavali dej zaujímavý. Bábky bolí nezvyčajné, žiarivé a pútavé. Pod zvukom skupiny AKAGA sa do inscenácie dostali krásne princezné, strašidlá, čarodejníky, zlý doktori, diabli a smiešni šašovia. 

Režisérka predstavenia je Biserka Kolevska, a neštandardné, svetlé a veľkolepé bábky a scénografia sú dielom Svily Veličkovovej. Oby boli uznané ako dve z najvýznamnejších bulharských umelkýň v oblasti bábkového divadla.

Predstavenie „Láska k trom pomarančom” je nositeľom ocenenia Medzinárodného festivalu bábkových divadiel Kúzelná opona, Targovište. Tím Štátneho bábkového divadla v Slivene s režisérkou Biserkou Kolevskou a scénografkou a autorkou bábiek Svilou Veličkovou sú jedným z najpoprednejších tvorcov bábkového divadla v Bulharsku.  Získali ocenenia IKAR v r. 2014, 2015, 2016 a 2018,  Zlatý delfín - Varna, ocenenia z Medzinárodných festivalov v Rusku, Banja Luka a Kragujevac, Srbsko.   

Inscenácia tiež získala cenu na Medzinárodnom veľtrhu detských hier „Kúzelná opona“, Targovište.

Očarené detí frenetický tlieskali po skončení predstavenia a chceli sa dotknúť krásnych babiek.

Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín v Slovenskej republike.

10.jpg
Beseda Zväzov slovenských a bulharských spisovateľov

Beseda Zväzov slovenských a bulharských spisovateľov

Hviezdička od Peti Dubarovej nad Bielym Hradom

Hviezdička od Peti Dubarovej nad Bielym Hradom