Pietny akt kladenia vencov pri príležitosti  Dňa Christa Boteva v Bratislave

Pietny akt kladenia vencov pri príležitosti Dňa Christa Boteva v Bratislave

Dňa 04.06.2019 sa v Bratislave konal pietny akt kladenia vencov pred pamätníkom padlých bulharských partizánov počas Slovenského národného povstania a pri príležitosti Dňa Christa Boteva a tých, ktorí položili svoje životy v boji za slobodu a nezávislosť.

            Vojenský orchester zahral bulharskú a slovenskú hymnu. Medzi prítomnými boli predstavitelia diplomatických misií na Slovensku, zástupcovia slovenskej štátnej správy, starostovia mestských častí Bratislavy, členovia Zväzu antifašistov na Slovensku, ako aj bulharskí a slovenskí občania. J. E. pani Jordanka Čobanová, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Bulharskej republiky na Slovensku predniesla prejav venovaný pamiatke padlých hrdinov. Veršom „Ten, kto padne v boji za slobodu, nikdy neumiera“ z básne Chadži Dimitar od významného bulharského básnika a revolucionára Christa Boteva sme si tento rok pripomenuli aj oslobodenie Bulharska spod 500 ročnej osmanskej nadvlády. Žiaci z bulharskej školy Christa Boteva v Bratislave oduševnene recitovali v bulharskom a slovenskom jazyku revolučné verše básnika.

Každoročne vence pokladajú Veľvyslanectvo Bulharskej republiky na Slovensku, Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave, Kultúrny zväz Bulharov aj ich priateľov na Slovensku, Zväz antifašistov na Slovensku, Bulharská základná škola a gymnázium Christa Boteva v Bratislave, dôstojníci a vojenské organizácie, veľvyslanectvá rôznych krajín a občania. Doyen Bulharského kultúrneho zväzu v Bratislave pani Emília Hrušíková, ktorá tento rok oslavuje 80-te výročie, povedala, že v základoch pamätníka je kovová krabička, ktorá v sebe ukrýva mená padlých bulharských hrdinov v Slovenskom národnom povstaní, ako aj mená ľudí, ktorí ovplyvnili vybudovanie tejto pamiatky ako vďaku slovenského národa.

Emília Hrušíkova má 80 rokov

Emília Hrušíkova má 80 rokov

Beseda Zväzov slovenských a bulharských spisovateľov

Beseda Zväzov slovenských a bulharských spisovateľov