STVORENIE v Starom divadle Nitry

STVORENIE v Starom divadle Nitry

Kvôli opatreniam Slovenskej republiky proti šíreniu Covidu 19 boli zrušené divadelné predstavenia za prítomnosti divákov. Z tohto dôvodu bola dňa 13.3.2020. na YouTube kanáli online uvedená premiéra Starého divadla Karola Spišáka v Nitre.

Po letnom priaznivom vývoji pandemickej situácie na Slovensku sa vedenie Starého divadla v Nitre dňa 13.09.2020 rozhodlo predstaviť premiéru divadelnej hry Stvorenie divákom v kinosále Kultúrneho centra v Močenoku, v meste, o ktorom sa predpokladá, že je rodiskom sv. Gorazda, jedného zo sv. Sedmopočetníkov.

Je to autorská inscenácia vedená pod taktovkou hosťujúcej bulharskej režisérky a výtvarníčky, Magdalény Mitevovej, ktorá k repertoáru divadla prispela ukážkou svojej zručnosti v oblasti tzv. čierneho divadla využívajúcehp hru farieb na čiernom pozadí. Hoci v súčasnosti takáto forma nie je často využívaná, o to viac je divácky zaujímavá. Vytvára totiž dokonalú optickú ilúziu, v ktorej sa naplno prezentujú schopnosti bábkovodičov a ktorá ponúka výlet do detského sveta, do krajiny plnej fantázie zhmotňujúcej sa na javisku.

Inscenácia divadelnej hry Stvorenie vychádza z biblickej predlohy, knihy Genesis, no určite netreba očakávať iba jej fádne pretlmočenie. Miteva posúva vnímanie tohto príbehu ďalej za hranice biblického podobenstva. Ponúka nový náhľad na to, kto sme, kde sme sa tu vzali, ako vnímame svet a čo sa ukrýva v našom vnútri.

Slovenská divadelná kritička Nikoleta Tužinska sa zameriava na našu túžbu stúpať stále vyššie, dotknúť sa neba a najmä porozumieť všetkému „nad nami“. Toto všetko Miteva podáva divákovi s jej charakteristickým nadhľadom a humorom otočeným priamo na nás, ľudí. Ukazuje tiež, ako málo a nedokonalo pôsobíme v porovnaní so všetkým naokolo, s majstrovským dielom Boha, prírody, vesmíru alebo čohokoľvek, v čo práve veríme. Vďaka jej neutralite na pôde častých názorových rozkolov, viery, dokáže osloviť širokú škálu divákov a priviesť ich k zamysleniu a úvahám o tom, čo máme spoločné – zrod civilizácie a sveta.

Táto téma otvára filozofickú problematiku, čím určite zaujme aj dospelého diváka, no Staré divadlo ju prináša aj deťom v predškolskom veku, aby aj ony mohli na chvíľu rozjímať nad veľkoleposťou sveta a vydať sa do dávnych vekov na vlne ich bohatej fantázie. To všetko za pomoci farieb žiariacich v UV svetlách a divadelných optických kúziel, ktoré pomáhajú budovať estetické a umelecké cítenie u detí. Všetky bábky, scénické návrhy a riešenia sú súčasťou autorkinho konceptu. Miteva sa prevažne vyjadruje pomocou sily scénických obrazov a inak tomu nebude ani v prípade nonverbálnych scén Stvorenia. Atmosféru tak namiesto slova doplnila hudba z pera Konstantina Ilievského, známeho a obľúbeného bulharského hudobníka, dirigenta a skladateľa žijúceho na Slovensku.

Celý inscenačný proces je bezpochyby zážitkom aj pre samotných hercov – keďže prevažnú časť obsadenia tvoria nové a mladé posily súboru (Bednarič, Fico, Kozáková, Hollý). Viacerí z nich si čierne divadlo vyskúšali po prvý raz. Výzvou je určite aj spôsob, akým režisérka k hercom pristupovala – nepredložila im celú predstavu hneď na začiatku, ale nechala ich postupne odkrývať čaro príbehu, vodenia bábok a pozvala ich, aby boli súčasťou tvorivého diania na scéne. Takto súbor nadväzuje na využívanie postupov autorského divadla. Zároveň sa divákom ponúka príležitosť na stretnutie s tvorbou ďalšieho zahraničného režiséra, ktorý so sebou prináša nový pohľad a formy. To obohacuje nielen dramaturgiu repertoáru, ale do budúcna aj divákov, ktorých vedie zatiaľ neprebádanými chodníkmi.

Stvorenie má vďaka svojim témam aj forme potenciál zaujať široké vrstvy divákov a zároveň rozšíriť ich umelecké obzory. Vďaka svojej vizuálnej bohatosti môže byť lákadlom doma i vo svete. Prináša totiž možnosť na okamih prerušiť každodennú rutinu a dopriať si na chvíľu pozastavenie nad veľkoleposťou sveta a povoliť uzdy fantázie ukrytej v každom z nás. (Nikoleta Tužinská, divadelná kritička)

2.jpg
3 (2).jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
Bulhari a Gruzínci tvoría spolu

Bulhari a Gruzínci tvoría spolu

Festival Ruží: Bulharsko

Festival Ruží: Bulharsko