23. mája zazneli pravoslávne hymny v kostole Sv. Kríž v Devíne

23. mája zazneli pravoslávne hymny v kostole Sv. Kríž v Devíne

             Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave oslávil 24. máj v mestskej časti Devín veľkolepým chrámovým koncertom. Devín je posvätné miesto, kde svätí bratia Cyril a Metod uskutočňovali svoju misiu vo Veľkomoravskej ríši. Na podujatie pricestoval z Viedne mužský sólový spevácky zbor Ortodoxia - Pravoslávie. BKI a učitelia bulharskej školy Christa Boteva usporiadali v kultúrnom centre na Devíne výstavu kresieb detí školy, venovanú písmenám hlaholskej azbuky. Podujatie sa konalo pod patronátom J.E. mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky na Slovensku pána Vasila Petkova.

1 (1).jpg

            Koncertom v kostole sv. Kríža oslávili  Deň sv. Sv. Cyrila a Metoda, bulharskej azbuky, vzdelania, kultúry a slovanskej literatúry veľvyslanci Japonska, Nórska, Číny a Brazílie, ako aj zástupcovia diplomatických zborov z Maďarska, Ukrajiny, Bieloruska, Ruskej federácie a Kazachstanu, vedúci predstavitelia a členovia organizácií Bulharov na Slovensku, učitelia a žiaci bulharskej školy Christa Boteva, ako aj a desiatky Bulharov a Slovákov.

2 (2).jpg

Riaditeľka Bulharského kultúrneho inštitútu pani Vania Radeva, ktorá bola kurátorkou podujatia, poďakovala milým hostiteľom - pani Kolkovej - starostke obce Devin a Mons. ThLic. Gavendovi - správcovi farnosti a farárovi  kostola Svätého Kríža, ktorí už 10 rokov vítajú bulharskú komunitu v tento pamätný deň, aby všetci mohli vyjadriť svoju hlbokú vďačnosť pred pomníkom svätých bratov na Devíne. Pani Radeva odovzdala slovo veľvyslancovi Vasilovi Petkovovi, ktorý oslovil prítomných: - Je mi veľkou cťou a potešením privítať všetkých na dnešnom  sviatku, ktorý je svetlom pre moju vlasť a celý pravoslávny svet – 24. mája, sviatku svätých bratov – rovnoapoštolov Cyrila a Metoda, našej azbuky, osvety, kultúry a slovanskej literatúry. Zvlášť sa teším, že sa tak deje na slovenskej zemi. Som vďačný všetkým našim hosťom, ktorí v tento pamätný deň zdieľajú s nami tento svetlý sviatok. V tomto roku slávime dôležité jubileum – 170 rokov, každoročne organizovaných osláv sviatku v Bulharsku. Dnes oslavujeme aj 50. výročie založenia Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave.

3 (2).jpg

            Bulharský národ si vysoko  ctí historické fakty, že solúnski bratia – patróni dnešnej Európy, začali svoju misiu vyzdvihovania duchovného a spoločenského štatútu slovanských spoločností práve tu, v tejto krajine. Po ukončení ich neľahkej, ťažkosťami a prekážkami sprevádzanej Veľkomoravskej misie, závisela jej existencia od osudu vyhnaných žiakov oboch rovnoapoštolov. V tejto zložitej a prevratnej historickej chvíli, keď veľké dielo a misia oboch rovnoapoštolov bola vystavená obrovskej výzve, múdri stredovekí vládcovia Bulharského cárstva prichýlili žiakov v Bulharsku a prezieravo vytvorili priaznivé podmienky na ďalší rozvoj ich literárneho dedičstva, uchované Klimentom, Naumom, Gorazdom, Savou a Angelariom. Práve oni konštruktívne a tvorivo ďalej rozvinuli hlaholskú tradíciu a utvrdili v Bulharsku cyriliku, ktorou do dnešného dňa píšu nielen Bulhari, ale aj celý rad ďalších slovanských národov. V dávnom 865. roku, za cára Borisa, sa vykonalo pokrstenie Bulharov a naša krajina sa z pohanskej stala kresťanskou, a prvý bulharský biskup Kliment Ochridský (podľa definície byzantského kronikára Theophylacta) založil dve literárne školy, a to školy v Pliska-Preslave, ako aj v Ochride, kde sa utvrdzovali kresťanstvo a bulharský jazyk ako cirkevný bohoslužobný. V dôsledku toho, celá slovanská civilizácia zaujala svoje dôstojné miesto na mape Európy a sveta a Bulhari a Slováci navždy zostanú spätí veľkolepým dielom svätých bratov Cyrila a Metoda. Naše národy majú dôvod a plné právo byť na to hrdé!

4 (2).jpg

            Po príhovore veľvyslanca deti z bulharskej školy ponúkli koncert piesní a básní v bulharčine a slovenčine, venovaný prvým učiteľom. Kostol ohlásila hymna Kráčaj národ obrodený, ktorú s hrdosťou so slzami v očiach spievali starí aj mladí. Pravoslávne chorály ohlasovali sv. Kríž, Otče Náš   a Mnogaja leta  a hlboko dojali prítomných, ktorí kvôli dlhej uzávere nemali možnosť sláviť Vianoce a Veľkú noc v chráme.

5 (3).jpg

Mužský sólový zbor  Ortodoxia - Pravoslávie, ktorý je súčasťou združenia pre kultúru a umenie Fialová labuť  vo Viedni pod vedením vedúcich Dr. Alexandrom Alexandrovom a Apoštolom Milenkovom, je profesionálny mužský vokálny zbor a cappella diel, určených na  duchovné podujatia. Tento zbor je  svojimi virtuóznymi vystúpeniami a multinacionalitou interpretov v Rakúsku ojedinelý a jeho poslaním je   interpretovať duchovnú hudbu vo vysokom štýle, s čo najväčšou virtuozitou a rozvíjať sa v ďalších a cappella štýloch. Zbor tvorí 8 operných spevákov, ktorí sú predstaviteľmi 5 národností, a to - Bulharskej, Ruskej, Srbskej, Maďarskej a Kanadskej.

            V ich repertoári sú skladby z 12. až 21. storočia, zložili ich bulharskí, ruskí, srbskí a rakúski autori a sú jedno  až osmhlasné.

6 (3).jpg

            Účastníci a hostia položili vence a kvety pred pomník   sv. Cyrila a Metoda, ktorý vytvorila slovenská sochárka Ľudmila Cvengrošová.

7 (2).jpg
8 (2).jpg
9 (2).jpg
10 (2).jpg
11 (1).jpg
12 (1).jpg
13 (1).jpg
14 (1).jpg
15 (1).jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg
22.jpg
23.jpg
24.jpg
25.jpg
Hlaholika – znaky, ktoré hovoria a spájajú

Hlaholika – znaky, ktoré hovoria a spájajú

Spevácky zbor Ortodoxia  - Pravoslávie  zaznel v centre Bratislavy na počesť sv. Cyrila a Metoda

Spevácky zbor Ortodoxia - Pravoslávie zaznel v centre Bratislavy na počesť sv. Cyrila a Metoda