Nitra, moja Nitra Slávnosť  sv. Cyrila a sv. Metoda na Slovensku

Nitra, moja Nitra Slávnosť sv. Cyrila a sv. Metoda na Slovensku

Ako každý rok, tak aj tento  rok sa v Nitre - jednom zo starobylých  centier štátu Veľká Morava, konal trojdňový festival s bohatým programom. Podujatie bolo venované Dňu slovanských vierozvestcov,  učiteľov sv. Cyrila a sv. Metoda. Je pochopiteľné, že ani tento rok sa festival neobišiel bez výraznej a zaujímavej bulharskej prítomnosti. Pre bulharské veľvyslanectvo, Bulharský kultúrny inštitút a Bulharskú školu Christa. Botevа ide o pokračovanie osláv, ktoré sa začali po zrušení karantény  23. mája oslavami na Devíne a v centre Bratislavy. Bulharská komunita sa zišla v Nitre v piatok - 2. júla v Aule biskupského seminára sv. Gorazda. Konala sa tam mimoriadna tlačová konferencia, ktorá mala verejne oznámiť úspešnú certifikáciu Európskej kultúrnej cesty Cyrila a Metoda medzi ostatnými kultúrnymi cestami Rady Európy,  hodnotenými v Luxemburgu. Náročný postup si vyžadoval roky prípravy. Námet sa zrodil v roku 2013, počas osláv 1150. výročia Veľkomoravskej misie. Projekt, žiaľ, nebol schválený pre jeho regionálny charakter, obmedzený na Českú republiku a Slovensko a chýbajúci širší európsky rozmer. Až po aktívnej účasti Bulharského kultúrneho inštitútu, ktorému sa podarilo prilákať viac ako 20 vážnych potenciálnych kandidátov z bulharskej strany vrátane Archeologických rezervácii v Pliske a Preslave, kde kedysi privítali obľúbených študentov Cyrila a Metoda, Národnej knižnice Cyrila a Metoda, Národného historického múzea, archeologického  ústavu s múzeom pri Bulharskej akadémii vied, Strednej škole starovekých jazykov a kultúr sv. Konštantínа Cyrilа Filozofа a ďalších. Bulharsko sa etablovalo ako tretia krajina, ktorá je nevyhnutná na implementáciu projektu. Na jeho vývoji a prezentáciách sa podieľa Cyrilometodské výskumné centrum pri Bulharskej akadémii vied. Vyjadrením uznania českým a slovenským partnerom bol okamih, keď riaditeľku BKI v Bratislave pani Vaniu Radevu začlenili ako jednu z troch autorov a prezentujúcich počas hodnotiacej udalosti v Luxemburgu. Tento dlho očakávaný úspech a zásluhy bulharskej strany priniesli Bulharsku diplom za príspevok, ktorý bol pred kamerami v Biskupskom paláci slávnostne odovzdaný pánovi Vasilovi Petkovovi, Mimoriadnemu a splnomocnenému veľvyslancovi Bulharskej republiky v Slovenskej republike. Naša krajina plne podporuje tento projekt, pretože sme presvedčení, že nás to povznesie na ešte vyššiu úroveň a podporí kontakty a kultúrnu výmenu medzi všetkými slovanskými krajinami v širokom kultúrnom a civilizačnom kontexte, preto aj pápež Ján Pavol II. vyhlásil našich prvých učiteľov sv. Cyrila a Metoda za patrónov Európy. Podporujeme každú iniciatívu, zameranú na zjednotenie a spájanie sa v mene výchovy budúcich generácií v duchu jednoty, dobrých susedských vzťahov, vzájomného porozumenia a potvrdenia našich spoločných európskych hodnôt, ktoré nám odkázali svätí bratia,  uviedol veľvyslanec Petkov.

Záujmu médií a verejnosti sa tešili aj pán  Lubomír Traub námestník hejtmana Zlínskeho kraja, ktorý je zároveň predsedom projektovej združenia, ktoré je autorom tejto myšlienky,  zástupcovia Nitrianskeho kraja, ako aj zástupca Nitrianskeho arcibiskupstva Mons. Peter Beňo. Prezentácie predniesli Dr. Ujlacký, koordinátor Cyrilometodskej cesty pre Nitriansky kraj na Slovensku, a Tatiana Mikušová, koordinátorka projektu pre Bratislavský a Trnavský región. Záverečnú reč predniesol primátor Nitry pán Marek Hattas.

3 (8).JPG

Po návšteve Nitrianskeho hradu, ktorého základy sa datujú do 9. storočia, sa účastníci projektu vybrali do Synagógy mesta, kde boli v jej krásnych priestoroch  usporiadané dve bulharské výstavy. Jednu vytvorili deti bulharskej školy Christa Boteva v Bratislave a bola vystavená na hrade Devín na bulharských oslavách našich učiteľov s názvom: Hlaholika - znaky, ktoré hovoria a spájajú. V nej žiaci výtvarné interpretovali  hlaholiku ako veľvyslanca slovanského jazyka bez hraníc. “Talentované deti z bulharskej školy v Bratislave nielen nakreslili písmená staroslovienskej abecedy, ale ku každému z nich aj napísali verše, ktoré potom preložili do slovenčiny. Vďaka Fondu na podporu menšín KULTMinor boli tieto diela publikované v krásnej knihe“, uviedla pani Vnia Radeva.

4 (6).JPG

V druhej časti sály boli vystavené kanonické ikony bulharskej umelkyne Sone Ruskovej, ktorá vyštudovala ikonografiu a reštaurovanie na Národnej akadémii výtvarných umení v Sofii a zúčastnilа sa na reštaurovaní najväčších bulharských kláštorov ako sú Rila, Kilifarevo, Zemen a ďalšie. Na čele výstavy bola veľká ikona - drevorezba, ktorú vytesal  bulharský rezbár samouk, ktorého predkovia sa na Slovensku usadili ako záhradníci.

5 (7).JPG

Cyrilometodské slávnosti trvali ďalšie dva dni do neskorej noci. Oslavy sa skončili na hlavnom námestí v Nitre vystavením relikvií sv. Konštantínа Cyrilа Filozofа pred zhromaždeným davom. Medzi prítomnými boli predseda vlády Slovenskej republiky Eduard Heger, primátor Nitry, ministri, poslanci a J.E. Bulharský veľvyslanec pán Vasil Petkov a pani Vania Radeva, riaditeľka BKI v Bratislave. Bohoslužbu viedol poľský arcibiskup-metropolita Mons. Stanisław Gądecki. Z kazateľnice požehnal a zaželal „Veľa šťastia!“ aj Cyrilometodskej Európskej kultúrnej ceste. Bol to nádherný koniec úspešnej sezóny pre bulharské inštitúcie, ako aj pre všetkých Bulharov a ich priateľov na Slovensku.

Bulharský kultúrny inštitút želá všetkým slnečné leto plné zážitkov!

6 (7).JPG
7 (7).JPG
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg
22.jpg
23.jpg
24.jpg
25.jpg
26.jpg
27.jpg
28.jpg
29.jpg
30.jpg
32.jpg
Bratislavská kultúrna elita sa postavila Proti noci

Bratislavská kultúrna elita sa postavila Proti noci

Teodosij Spasov a orchester Sinfonietta dell ‘Arte očarili Bratislavu

Teodosij Spasov a orchester Sinfonietta dell ‘Arte očarili Bratislavu