Klavírny koncert virtuóza Ivana Janakova

Klavírny koncert virtuóza Ivana Janakova

Oslavujeme nezávislosť Bulharska v srdci Európy

            V Bratislave sa 23. septembra 2021 v Zičiho paláci uskutočnil symfonický koncert v podaní svetoznámeho bulharského klaviristu Ivana Janakova.  Podujatie sa uskutočnilo  pri príležitosti Dňa nezávislosti Bulharska a 50. výročia Bulharského kultúrneho inštitútu. Konalo sa pod záštitou J.E. mimoriadneho a  a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky na Slovensku, pána Vasila Petkova.  V príhovore uviedol, že vyhlásením nezávislosti Bulharsko odmietlo svoju politickú a finančnú závislosť od Osmanskej ríše, zvýšilo si medzinárodnú prestíž, zrovnoprávnilo sa s ostatnými európskymi krajinami,  čo znamenalo jeho  politický a kultúrny vzostup.  

          Riaditeľka Kultúrneho inštitútu pani Vania Radeva hosťom pripomenula úlohu bulharských umelcov, ktorí už 50 rokov zbýrazňujú význam našej krajiny virtuóznymi vystúpeniami v srdci Európy v Bratislave, ako pápež František nazval hlavné mesto Slovenska počas svojej návštevy v tom istom mesiaci.

          Ivan Janakov je klavirista a dirigent, ktorý koncertoval vo vyše  30 krajinách Európy, Austrálie, Severnej Ameriky a Ázie. Narodil sa v Sofii v rodine hudobníkov, potom pracoval v New Yorku, kde získal magisterský titul na Mannes College of Music. Počas svojho pobytu v Spojených štátoch absolvoval množstvo koncertov po celej krajine. Špecializoval  sa aj ako štipendista  na svetoznámej Accademia Chigiana v Siene v Taliansku.

            Ako sólista hral v mnohých orchestroch, napr. v orchestri komornej hudby s členmi Londýnskej filharmónie. Vystupoval v mnohých veľkých sálach, vrátane Town Hall  v Sydney,  Metropolitan Arts Center v Tokyu, Kitara Hall v Sappore, Cadogan Hall a Saint Martin-in-the-Fields v Londýne, City Hall v Hong Kongu, Okinawa Convention Center v Japonsku. V roku 2001 získal ako víťaz súťaže Artists International Series sponozorský príspevok na svoj sólový debut v recitalovej sieni svetoznámej Carnegie Hall v New Yorku. V roku 2005 odohral  pán Janakov na pozvanie Francúzskej národnej kultúrnej a vzdelávacej nadácie v Paríži recitály na počesť klaviristu Alexisa Weissenberga. Jeho nahrávky a živé koncerty vysielala televízia a rozhlas na troch svetadieloch.

Klavírny virtuóz Ivan Janakov odohral pred bratislavským publikom diela Ludwiga van Beethovena,  Franza Liszta,  a bulharských autorov Dobrinky Tabakovej, Veselina Stojanova a Panča Vladigerova.  Hostia  dali najavo nadšenie  z výnimočnej virtuozity maestra a po koncerte sa poďakovali za šťastnú príležitosť, dotknúť sa duše Bulharska, ktorú im každý mesiac sprostredkúva Bulharský kultúrny inštitút  v Bratislave.

Úspech bulharských detí na bienále Ex Libris, Slovensko

Úspech bulharských detí na bienále Ex Libris, Slovensko

Bulharské ozveny

Bulharské ozveny