Rocková skupina SILUET  spievala o láske a opojení

Rocková skupina SILUET spievala o láske a opojení

Bulharský kultúrny inštitút milo prekvapil divákov v Bratislave rockovým koncertom skupiny Siluet pri príležitosti sviatku lásky Sv. Valentína  a vína a vinohradov - Sv. Trifona Zarezana.

V hudobnom bare JazzTikot,  ktorý sa nachádza v centre historickej časti Starého Mesta, sa 14. februára tlačili desiatky Slovákov a krajanov. Hosťami koncertu boli mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bulharskej republiky na Slovensku – J.E. pán Vassil Petkov a jeho manželka pani Zlatina Petkova.

„Som šťastná, že v srdci Európy sme dokázali spojiť dva sviatky. Dnes, ako nikdy predtým, svet potrebuje lásku a optimizmus“, povedala riaditeľka BKI, pani Vania Radeva, ktorá predstavila hostí: Mariana Dobreva - spev, akustická gitara, klávesy, Maria Djulgerova - spev, basgitara, Michaela Michailova - husle, spev, Martin Profirov - bicie, Bogdan Dimitrov - elektrická gitara. Medzi ich autorským programom zazneli aj hity ako Don't stop me now  - Queen, Urgent -  Foreigner,  Hey Jude -  The Beatles.

Skupina Siluet začala svoju existenciu v Burgase v roku 1999, no koncom roku 2001 prešla dynamickými zmenami v zložení a preto označila za začiatok svojho vzniku dátum 1. januára 2002. Jej štýl sa formuje ako zmes rocku sedemdesiatych rokov a iných hudobných vplyvov, od blues cez  progresívny a symfonický rock až po  bulharský folklór. Nezabudnuteľný zvuk spája nádherné ženské vokály, elektrické husle, Hendrix znejúcu gitaru a bicie s ťažkým groove. Vydali 2 albumy: Пътят (Cesta) - 2008 a  Look Inside Yourself  (Pozri sa do seba) - 2012.

Ich debutový album Пътят - Cesta vyšiel na jar 2008, keď sa po niekoľko ročnom turné po Škandinávii kapela natrvalo vrátila do Bulharska a usadila sa v Sofii. Piesne z albumu si rýchlo získali popularitu a obrovskú podporu od rastúceho počtu fanúšikov po celej krajine.

Druhý album – Look Inside Yourself   - Pozri sa do seba vyšiel v roku 2012 a pieseň Share Your Love – Odovzdaj svoju lásku sa stala hitom. Autorom niektorých skladieb na oboch albumoch je anglický skladateľ Phil Jackson. Spolu s Mišom Josifovom a Big Bandom Bulharského národného rozhlasu vytvorila formácia orchestrálnu verziu piesne Bežím, a s Filharmóniou v Burgase orchestrálnu verziu piesne V čakaní na vietor.

Skupina Siluet je  trojnásobným finalistom súťaže populárnych piesní Bulharského národného rozhlasu - 2010, 2011 a 2013. Cena za rok 2013 im umožnila stať sa súčasťou EUROSONIC. V roku 2014 sa zúčastnila na Noorderslag Festivale v Holandsku a po niekoľkých rokoch  začala nahrávať tretí album. Кой (Kto), Smile (Úsmev), Best Of Me (Najlepšie zo mňa), a Когато гориш (Keď hovoríš ) sú názvy ďalšej várky singlov.

Skupinu podporuje Hudobný kultúrny fond  Musicautor a Národný fond Kultúra

Emil Venkov – Návšteva po rokoch

Emil Venkov – Návšteva po rokoch

Vianoce 02.jpg