Veľvyslanectvo Bulharskej republiky a Bulharský kultúrny inštitút  oslávili 80. výročie záchrany bulharských Židov

Veľvyslanectvo Bulharskej republiky a Bulharský kultúrny inštitút oslávili 80. výročie záchrany bulharských Židov

Veľvyslanectvo Bulharskej republiky, veľvyslanectvo štátu Izrael a Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave oslávili 9. marca 80. výročie záchrany bulharských Židov slávnostným galakoncertom a koktailom. Konal sa v najprestížnejšej Zrkadlovej sieni v Primaciálnom paláci v centre hlavného mesta Slovenskej republiky. Záštitu nad podujatím prevzali mimoriadni a splnomocnení veľvyslanci Bulharskej republiky a štátu Izrael - J.E. pán Vassil Petkov a J.E. pán Eitan Levon. Moderátorkou podujatia bola pani Vania Radeva - riaditeľka Bulharského kultúrneho inštitútu. Slávnosť mala vo verejnosti pôsobivý ohlas. Podujatie poctilo  prítomnosťou vyše 160 hostí, medzi ktorými boli aj mimoriadni a splnomocnení veľvyslanci 20 krajín: Izrael, Rakúsko, Brazília, Veľká Británia, Nemecko, Grécko, Gruzínsko, Írsko, Taliansko, Indonézia, Cyprus, Čína, Macedónska republika, Vatikán, Rumunsko, Slovinsko, Maďarsko, Chorvátsko, Švajčiarsko. Prítomní boli aj zástupcovia EK, USA, Japonska, Kórey, Českej republiky, Španielska, Poľska, Nórska a Turecka. Podujatie na najvyššej úrovni poctil podpredseda NR SR pán  Gábor Grendel.  Medzi hosťami boli vysokí štátni úradníci, poslanci, štátny tajomník zahraničných vecí a európskych záležitostí pán Andrej Stančík, riaditelia na ministerstve, napr. a bývalý veľvyslanec Slovenska v Bulharsku - pán Manuel Korček, predseda Slovenskej akadémie vied - pán Pavol Šajgalík, významní predstavitelia vedeckých a kultúrnych kruhov, intelektuáli. Mimoriadne dôležitá bola prítomnosť predsedu  Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR pána Richarda Dudu a početní predstavitelia židovskej komunity na Slovensku. Samozrejme, nie je možné, aby sa bulharské podujatie takého veľkého významu uskutočnilo bez priateľskej prítomnosti predsedníčky Zväzu Slovákov z Bulharska - pani Kataríny Koniarikovej, predsedov bulharských kultúrnych spoločností na Slovensku, riaditeľa a učiteľov strednej školy Christa Boteva. Podujatie budú šíriť zástupcovia redakcií najväčších denníkov na Slovensku - Pravda a Hospodárske noviny, štáb Slovenskej televízie a rozhlasu v relácii Národnostný magazín, štáb audiovizuálneho vysielania Bulharského kultúrneho inštitútu Bulharské ozveny. V audiovizuálnom zázname vzniklo množstvo rozhovorov s významnými osobnosťami, napr. veľvyslanca Bulharska a Izraela v hlavnom meste SR.

Spomienkové podujatie otvoril príhovorom pán Vasil Petkov, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bulharskej republiky v SR. Zdôraznil v ňom pretrvávajúci význam tohto v dejinách bezprecedentného hrdinského činu bulharského ľudu, ktorý v mimoriadne komplikovanej vnútornej i zahraničnej politickej situácii preukázal vysoké mravné hodnoty, odvahu, statočnosť a ľudskosť pred celým svetom a zvládol zachrániť pred deportáciami vo fašistických táboroch smrti viac ako 48 tisíc židovských spoluobčanov. V prvých radoch týchto hrdinov - obrancov bolo viac ako 42 poslancov, vrátane  podpredsedu Národného zhromaždenia – Dimitara Peševa, bulharského patriarchu Stefana a budúceho patriarchu Kirila, tisícok intelektuálov a vedcov, kultúrnych pracovníkov a bežných občanov. S nasadením vlastného života zastavili deportáciu, ktorú zrušil dekrét vtedajšieho bulharského cára Borisa III. Bolo zdôraznené, že za statočnosť a vysoké ľudské vlastnosti, ktoré prejavila Bulharská pravoslávna cirkev, bola dvakrát nominovaná štátom Izrael na Nobelovu cenu za mier: „Ešte aj dnes sa meno Bulharska teší veľkej úcte a uznaniu v Izraeli, kde žijú a pracujú tisíce potomkov zachránených bulharských Židov. Udalosti dejín  si treba pamätať a nikdy na ne nezabudnúť. Dnes, takmer 80 rokov po skončení druhej svetovej vojny, sme svedkami novej tragédie v Európe – bezprecedentnej krvavej vojny a agresie proti Ukrajine, ktorá viedla k tisíckam nevinných obetí, utrpeniu a skaze. Ľudské osudy a životy sú ohrozené, čo nás zaväzuje urobiť všetko pre ukončenie tejto tragédie. V roku 1943 malo Bulharsko a jeho obyvatelia odvahu povedať „nie“ deportácii a „áno“ ľudskej dôstojnosti, slobode, vyšším morálnym hodnotám, láske a múdrosti. To nám dáva silu, dôveru a vytrvalosť, spolu s celým demokratickým svetom, aby sme sa snažili ukončiť vojnu a ničenie dosiahnutím spravodlivého a trvalého mieru. Zaväzujú nás k tomu dejiny aj budúce generácie, voči ktorým nesieme zodpovednosť,“ povedal vo svojom príhovore veľvyslanec Vassil Petkov.

Vo svojej odpovedi mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Štátu Izrael v Slovenskej republike pán Eitan Levon vyjadril svoje najúprimnejšie a najsrdečnejšie poďakovanie vedeniu Bulharskej republiky a jej veľvyslancovi za zorganizovanie a uskutočnenie tohto pamätného podujatia. „Záchrana bulharských Židov pred deportáciami do fašistických táborov smrti v roku 1943 bola prejavom jedinečného hrdinstva, odvahy a vysokých ľudských hodnôt bulharského ľudu v temnom a krutom období ľudských dejín. Na tento hrdinský čin Izrael nikdy nezabudne a zostane symbolom mimoriadne blízkych a priateľských vzťahov medzi národmi oboch krajín, ktoré sú postavené na pevných základoch. Predstavuje historický odkaz aj dnes, keď sú dedičia Židov, zachránených z Bulharska  prirodzeným mostom priateľstva medzi našimi dvoma národmi. Sme svedkami aktívnej a plodnej bilaterálnej spolupráce vo všetkých sférach, ktorá sa bude v budúcnosti naďalej rozvíjať a prehlbovať.

Podujatie pokračovalo 60-minútovým slávnostným koncertom, na ktorom odznela klasická hudba skladateľa Konstantina Ilievského - Introductia a Rondo Bulgaricco, na bulharské motívy, ako aj diela svetoznámych skladateľov Ernesta Blocha - Koncert pre husle a orchester v troch častiach a melódia z hudby k filmu Schindlerov zoznam od Johna Williamsa. V podaní slávneho bulharského skladateľa, dirigenta a hudobného pedagóga - maestra Konstantina Ilievského  na klavíri a talentovaného slovenského huslistu Lukáša Szentkeresztyho. Ich vystúpenie prijalo publikum búrlivým potleskom.

Po slávnostnej časti sa konal kokteil s ochutnávkou bulharských vín a špecialít.

Som otrokom len slobody – uvedenie výstavy Stefana Gečeva  v Banskej Bystrici

Som otrokom len slobody – uvedenie výstavy Stefana Gečeva v Banskej Bystrici

Emil Venkov – Návšteva po rokoch

Emil Venkov – Návšteva po rokoch