Hudobné matiné - ZAOSTRENÉ NA VIOLU 

Hudobné matiné - ZAOSTRENÉ NA VIOLU 

Nedeľné matiné s názvom Zaostrené na violu uviedol Bulharský kultúrny inštitút 23. apríla. Komorný koncert bol súčasťou osláv 30. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Bulharskou republikou a Slovenskou republikou a konal sa pod záštitou J.E. mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky pána Vasila Petkova.

Slávny skladateľ a dirigent Konstantin Ilievski a violončelista Vojtech Botoš predniesli diela na klavíri a viole. V sále BKI zaznela hudba Schumanna a Brahmsa, ale aj diela Konstantina Ilievskeho a mladého skladateľa a basgitaristu Adama Hudeca, ktorý sa koncertu tiež zúčastnil. Veľvyslanec Petkov poďakoval hudobníkom za nádherné vystúpenia a odovzdal maestrovi Konstantinovi Ilievskemu čestné uznanie za jeho prínos pri šírení bulharskej kultúry na Slovensku. Na podujatí sa zúčastnila konzulka Bulharskej republiky – pani Gabriela Primova, ako aj manželka veľvyslanca – pani Zlatina Petkova, zástupcovia diplomatického zboru a kultúrnej elity, desiatky milovníkov vážnej hudby.

Konstantin Ilievsky začal študovať hudbu vo veku 5 rokov v Sofii a pokračoval v nej na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, kde absolvoval s vyznamenaním. Neskôr študoval kompozíciu na Univerzite múzických umení a dirigovania vo Viedni, kde získal magisterský titul. Ako klavirista získal množstvo ocenení z medzinárodných súťaží. Robí nahrávky pre slovenské, rakúske a bulharské rozhlasy a televízie. Vyučuje kompozíciu a dirigovanie na štátnom Konzervatóriu v ​​Bratislave.

Adam Hudec študoval kompozíciu u Konstantina Ilievskeho. Pôsobí v Bratislave ako skladateľ, hudobný producent a basgitarista. Je výhercom skladateľskej súťaže festivalu Konvergencie `2022. S džezovým projektom GrooveHub sa stal laureátom súťaží Nové tváre slovenského jazzu `2015 a Pódium mladých talentov Bratislavských jazzových dní `2014. V súťaži Gitariáda `2011 získal v kategórii basgitara prvé miesto. Je tvorcom vlastnej hudobno-vzdelávacej platformy Basgitarová akadémia. V roku 2021 debutoval so svojím albumom OPUS 0: Sonáta pre basgitaru.

Vojtech Botoš je mladý interpret hry na violu slovenskej hudobnej scény. Pochádza z rodiny s hudobnou tradíciou, siahajúcou hlboko do minulosti.  Študoval hru na violu na Konzervatóriu v Banskej Bystrici, neskôr na Akadémii umení v meste. Zúčastnil sa mnohých medzinárodných súťaží, spolupracoval so svetovo uznávanými umelcami. Je členom Symfonického Orchestra Slovenského Rozhlasu. Okrem vážnej hudby sa venuje aj folklóru  národnostných menšín.

Koncert sa uskutočnil s finančnou podporou Sociálneho Kultúrneho Fondu SOZA.

 Pomoc, mám dve deti!?  a #Môžezatomôjmanžel

Pomoc, mám dve deti!? a #Môžezatomôjmanžel

VEĽKÁ NOC V BULHARSKU, ČESKEJ REPUBLIKE A NA SLOVENSKU

VEĽKÁ NOC V BULHARSKU, ČESKEJ REPUBLIKE A NA SLOVENSKU