TO ČUDO(VISKO) ZVANÉ ŽIVOT

TO ČUDO(VISKO) ZVANÉ ŽIVOT

Bulharský kultúrny inštitút zaujal  17. októbra divákov v Bratislave unikátnym   predstavením To čudo(visko) zvané Život známej bulharskej speváčky Diany Dafovej. Podujatie sa konalo v sále divadla Astorka  Korzo ´90 pod záštitou J. E. pána Vasila Petkova, mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky v Slovenskej republike. Veľvyslanec poďakoval dive Diane Dafovej slovami: „Zúčastnil som sa neuveriteľne vzrušujúceho predstavenia, ktoré spájalo hudbu a drámu. Tolerancia, korene, viera a láska skutočne dokážu zachrániť svet pred zničením. Som rád, že som sa dnes večer podelil o zázrak, zvaný život s Bulharmi a Slovákmi, ktorí si už roky prejavujú vzájomnú toleranciu a lásku.“ Pán Petkov poďakoval riaditeľke BKI pani Vanji Radevej za jej profesionálny živý preklad, čomu tlieskali aj hostia, ktorých umelkyňa zdvihla zo sedadiel, aby si s ňou zatancovali.

Monodráma To čudo(visko) zvané Život je novou formou tvorivého a umeleckého stvárnenia Diany Dafovej, je to úprimný príbeh a zdieľanie nevšedných osobných skúseností, ktorý nás prenáša do  krajín štyroch kontinentov a je skutočnou cestou ducha, dotýkajúcou sa najhlbších ľudských citov. Text provokuje, ale aj nabáda k zamysleniu sa, núti ťa plakať aj smiať sa, otrasie tebou a uvoľní ťa. Je to zážitok, čo hľadáme, ale nenachádzame v rušnom svete vonku, čo nám dáva zmysel a obohacuje nás.

„Monodráma Toto čudo(visko) zvané Život je novou formou tvorivej kreatívnej a výkonnej inkarnácie Diany Dafovej, je to úprimný príbeh, zdieľanie nezvyčajných osobných zážitkov, ktoré divákom predstavia univerzálne ľudské hodnoty, a nás vedie do krajín na štyroch kontinentoch. Je to skutočnou cestou ducha, ovplyvňujúce najhlbšie ľudské city. Text provokuje, nabáda k zamysleniu, rozplače i rozosmeje, rozruší aj uvoľní. Je to skúsenosť, ktorú hľadáme, no nenachádzame ju v rušnom svete vonku, ktorá nám dáva zmysel a obohacuje nás”. Takto charakterizovala zážitok pani Radeva. Diváci mali možnosť  priblížiť sa k charizmatickej osobnosti Diany Dafovej, jej nevyčerpateľnej tvorivosti,  jej ľudskej vrúcnosti a úprimnosti, jej pozitívnym postojom a dobrej vôli, jej očarujúcej prítomnosti na javisku.

Predstavenie zaujalo divákov univerzálnymi ľudskými hodnotami, ktoré sa dotýkajú každého: korene, viera, znamenia, sloboda, rovnodennosť, očista, tolerancia, harmónia, večný kolobeh, Kozmos, energia, láska a požehnanie. Ponúklo aj  dualistickú povahu života, ktorý je prečudesný zázrak, no prejavuje sa aj ako čudná príšera, a nezriedka nás podrobí skúške. Špeciálne pripravené multimediálne spracovanie  ilustruovalo príbeh prostredníctvom videí, zvukových a vizuálnych efektov. V predstavení zaznejli piesne Aadia (Kozmos, Vesmír), ktorú vybrala NASA a vyslala  do kozmu  vesmírnou loďou Columbia, Taliesin (Prvá cena za kompozíciu v súťaži  ТОР 100 v kategórii World v USA), Očista (ktorá súvisí s rozsiahlym indickým projektom),  Charizma  (Carizma), požehnaná pápežom Jánom Pavlom II., atď.

Diana Dafova je autorka, speváčka a producentka s výnimočnou kariérou a jedinečným hudobným štýlom. Jej piesne spájajú rôzne žánre a kultúrne prvky a tradícií z celého sveta. Bohaté súčasné aranžmány šikovne spojili modernú zvukovú skladbu s ľudovou a ortodoxnou intonáciou a texty odzneli v 17 jazykoch, vrátane: sanskrtu, keltčiny, angličtiny, bulharčiny, japončiny, zulučiny, latinčiny, taliančiny, portugalčiny, arabčiny, archaického jazyka páli, havajčiny atď. Posolstvo jej práce je univerzálne, s hlbokým duchovným  usmernením a vyzýva nás k láske, mieru, tolerancii a svetovej jednote – hodnotám, ktoré sú dnes potrebné viac ako kedykoľvek predtým.

Metodologické štúdie dokazujú násobný silný energetický náboj jej skladieb a liečivé a blahodarné vlastnosti jej hlasu, ktorých publikum nepochybne pocítila, a búrlivo zatlieskala.

Tekvicové lampáše svetlonosi ožiarili BKI

Tekvicové lampáše svetlonosi ožiarili BKI

Radoj Ralin – krásna chyba

Radoj Ralin – krásna chyba