Radoj Ralin – krásna chyba

Radoj Ralin – krásna chyba

10. októbra oslávili Bulhari so Slovákmi 100.  výročie narodenia Radoja Ralina v Zichyho paláci dokumentárnym predstavením s básňami, epigramami a piesňami básnika. Slávnosť zorganizoval Bulharský kultúrny inštitút a konala sa pod záštitou J.E. mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky v SR - Vasila Petkova. Pred početným publikom zaznel Radojov hlas, Radojove piesne, Radojove texty, Radojova satira.

Som šťastný, že som mal to potešenie opäť počuť vynikajúcu poéziu a korenisté epigramy nenapodobiteľného disidenta a satirika, ktorého som osobne poznal, povedal veľvyslanec Petkov. Poďakoval riaditeľke BKI pani Vani Radevej za výborné tlmočenie basni naživo, takže básnikovho diela sa mohli dotknúť aj slovenskí hostia. Báseň, venovaná Jánovi Palachovi a jeho sebaobetovaniu proti komunistickému režimu ich dojala k slzám. Pani Radeva rozprávala o skúsenosti svojho otca - diplomata Ivana Radeva, ktorý sa osobne pokúsil uhasiť českého disidenta svojím kabátom. V celom tragickom incidente je aj ďalšia bulharská stopa - lekárka pohotovostnej služby Maria Vojtová, ktorá prišla na miesto ako prvá. Žiaľ, ich úsilie zostálo márne.

Radoj Ralin je jedným z najpopulárnejších bulharských básnikov, autorom próz, satirických hier, filmových scenárov a mnohých prekladov. V dokumentárnej časti tohto jedinečného hudobno-básnického pásma si diváci vypočuli nahrávky básnikovho hlasu, recitujúceho niektoré z najdojímavejších básní a dozvedeli sa zaujímavosti o ich vzniku a histórii v podaní jeho syna Kina Stojanova, ktorý sa vtipne nazýva vedľajším produktom tvorivosti svojho otca. Dve krásne vnučky - dvojičky Radoja Ralina - Kalina a Ralica svojou recitáciou dojali divákov.

V hudobnej časti zazneli piesne naživo v podaní Kirila Kaleva - novinára, autora, skladateľa a interpréta aj iných skladateľov, na motívy básní Radoja Ralina v sprievode klaviristu a skladateľa Michaila Šiškova.

Hostia sa dočkali po mnohých rokoch znovu vydanej legendárnej knihy s epigramami Štipľavé papriky, ktorá bola v Bulharsku spálená počas diktatúry. Návštevnci mali tiež možnosť zakúpiť si filmový román Ja som Levski, venovaný Apoštolovi Bulharov.  CD nosiče, na ktorých sa zachoval nielen jeho hlas, jedinečné epigramy, ale aj jeho ľúbostná lyrika a filozofické texty, prostredníctvom ktorých diváci znovu objavili mnohorozmerný, nadčasový Radojov talent. 

TO ČUDO(VISKO) ZVANÉ ŽIVOT

TO ČUDO(VISKO) ZVANÉ ŽIVOT

Udeľenie pani Zuzany Aufrichtovej - starostka mestskej časti Bratislava - Staré Mesto čestným uznaním

Udeľenie pani Zuzany Aufrichtovej - starostka mestskej časti Bratislava - Staré Mesto čestným uznaním