Udeľenie pani Zuzany Aufrichtovej - starostka mestskej časti Bratislava - Staré Mesto čestným uznaním

Udeľenie pani Zuzany Aufrichtovej - starostka mestskej časti Bratislava - Staré Mesto čestným uznaním

Dňa 4. októbra 2022 sa v Bulharskom kultúrnom inštitúte v Bratislave uskutočnil slávnostný ceremoniál s odovzdaním diplomu pani Zuzane Aufrichtovej, starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto. Riaditeľka Bulharského kultúrneho inštitútu, pani Vania Radeva, otvorila podujatie za prítomnosti veľvyslanca Vassila Petkova, diplomatov z veľvyslanectva, hostia z Magistrátu hlavného mesta Bratislavy, bulharskej diaspóry a kultúrnych kruhov mesta. Pani Radeva zdôraznila osobný prínos starostku za šírenie bulharskej kultúry na Slovensku a finančný záväzok na kompletnú obnovu Bulharského kultúrneho inštitútu.

J.E. mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bulharskej republiky v Slovenskej Republike - pán V. Petkov pozdravil primátorku a hostí a odovzdal jej čestným uznaním za šírenie bulharskej kultúry v zahraničí. Vysoko ocenil osobné zásluhy pani Zuzany Aufrichtovej o premenu Bulharského kultúrneho inštitútu na moderné intelektuálne centrum,ktorý predstavuje našu krajinu slovenskej publikum s jej tradíciami, hodnotami a potenciálom a spája bulharskú komunitu. Poukázal na to, že spoluúčastnost pani Aufrichtovej k prejavom bulharskej kultúry na Slovensku sú dôkazom úzkych vzťahov medzi Bulharskom a Slovenskom nielen na vysokej štátnej úrovni. Jednou z priorít práce veľvyslanectva je kultúrna diplomacia a rozvoj kultúrnych väzieb medzi našimi krajinami, ktoré majú veľmi hlboké korene v histórii našich dvoch národov. Po nádherných podujatiach - koncertoch, výstavách a spoločných bulharsko-slovenských divadelných inscenáciách k 50. výročiu založenia Bulharského kultúrneho inštitútu v hlavnom meste SR spolu s Magistrátom hlavného mesta Bratislavy prichádzajú na budúci rok nové spoločné projekty.

Náladu celej iniciatívy umocnil koncert deťom z bulharskej školy Hrista Boteva v Bratislave a literárne čítanie básní v slovenčine od Petji Dubarovej, ktoré si deti sami preložili. Malí prekladatelia a vydavatelia predstavili knihu Hviezda od Petji nad Bielym zámkom, ktorú osobne vyrobili a vydali.

Divákov potešili nádherným prevedením piesní v bulharčine a slovenčine. Repertoár obsahuje viac ako päťdesiat skladieb a zaznela aj špeciálna pieseň – hymna bulharskej školy Hrista Botevd v Bratislave, ktorú napísal skladateľ Stefan Diomov špeciálne pre deti zo školy, ktoré každoročne navštevujú Burgas.

Oslavu ukončila v povznášajúcej atmosfére pieseň Jedna bulharská ruža a dojatá starostka - pani Aufrichtová, prevzala kytice ruží, ktoré jej boli odovzdané.

Radoj Ralin – krásna chyba

Radoj Ralin – krásna chyba

MOST CEZ ČAS. Bulharská scénografia - 60. - 80. rokov 20. storočia.

MOST CEZ ČAS. Bulharská scénografia - 60. - 80. rokov 20. storočia.