KOMORNÝ KONCERT - Fani Kucarova (klavír) а Rosen Balkansky (klasická gitara)

KOMORNÝ KONCERT - Fani Kucarova (klavír) а Rosen Balkansky (klasická gitara)

Kucarova - Balkanski - THE DUO

Koncert klasickej hudby ohlásil Bulharský kultúrny inštitút 22. júna. Desiatky hostí si užili profesionalitu komorného telesa THE DUO Fani Kucarovej (čembalo, klavír) a Rosena Balkanskeho (klasická gitara). Riaditeľka inštitútu pani Vania Radeva predstavila účinkujúcich slovami: „Klavír a gitara boli v 19. storočí dva najobľúbenejšie klasické nástroje. Dnes je táto nezvyčajná kombinácia veľmi vzácna. Preto veríme, že vzbudí váš zaslúžený záujem.

Duo vzniklo v r. 2003 - po úspešnej sólovej kariére a účinkovaní oboch umelcov v rôznych komorných zoskupeniach. V r. 2004 Bulharský národný rozhlas nahral ich debutový koncert - Baroková hudba v koncertnej sále Bulgaria. Odvtedy  hudobníci účinkovali na programe festivalov - Komorná scéna v Sofii, Hudba v paláci, Nová bulharská hudba, Medzinárodný gitarový festival Akademika Marina Goleminova v  Kjustendile,  Sofijské hudobné týždne, Zvuk a komunikácia, Dni klasickej gitary vo Varne a ďalších. Okrem klasikov interpretujú Kucarova – Balkanski diela, zložené špeciálne pre nich. Ich CD THE DUO vyšlo v apríli 2008.

V r. 2013 odohralo DUO prvý klasický koncert na klubovom pódiu  - Sofia Life Club, audiovizuálne predstavenie, ktoré trvalo 150 minút. V programe odznelo čembalo, klavír a inovatívne trio – klavír, gitara a klarinet.

Fani Kucarova sa narodila v r. 1971 v Sofii. Vyštudovala Národnú hudobnú školu Ľubomira Pipkova. Je žiačkou prof. Bogomila Stršenova a prof. Ľuby Enčevej. V r. 1996 absolvovala Štátnu hudobnú akadémiu Panča Vladigerova  magisterským titulom v triede prof. Mileny Mollovej. Študovala odbor komorná hudba v triede prof. Viktora Čučkova. Uviedla premiérové ​​predstavenia bulharskej, švédskej, holandskej a židovskej hudby. V r. 1997 uviedol Národný rozhlas živé koncertné záznamy jej vystúpení neznámej bulharskej hudby. Pravidelne sa s partnermi zúčastňuje Festivalu novej bulharskej hudby. Spolu so Simom Lazarovom predviedli prvú svetelnú show svojho druhu pre dva klavíry a počítačovo spracované zvuky. Dvojica získala podporu ministerstva kultúry. V r. 2003 vzniklo duo čembalo - klasická gitara s Rosenom Balkanskym. Fani Kucarova rozvíja popri koncertovaní aj nahrávaciu a pedagogickú činnosť.

Rosen Balkanski sa narodil v r. 1968 v Sofii. Spieval v Sofijskom chlapčenskom zbore. V r. 1982 získal ocenenie na medzinárodnej gitarovej súťaži Kutná Hora v Českej republike. V r. 1989 získal svoje prvé národné ocenenie ako skladateľ – za svoje dielo Tri bulharské hry. V r. 2000 absolvoval Štátnu hudobnú akadémiu Panča Vladigerova na ​​magisterskom štúdiu v odbore  klasická gitara, neskôr obhájil doktorát a dnes je docentom a vedúcim katedry  odboru husle. Získal ocenenia ako interpret a skladateľ na bulharských a medzinárodných súťažiach. Jeho diela vychádzajú vo svetových vydavateľstvách: Bim, Daminus, Cahier de la guitare atď. a sú interpretované  poprednými svetovými gitaristami.

Publikum osobitne ocenil aj autorské kúsky Rosena Balkanského, ktoré zazneli popri sonátach Diabelliho a Schuberta. Ich melodický zvuk je podriadený bulharskej rytmike, a ako sa podelila jeho hudobná partnerka Fani Kucarová, u nás je veľmi málo klaviristov, ktorí sú ochotní hrať jeho zložité a virtuózne skladby.

Rosen Balkanski je členom Zväzu bulharských skladateľov a členom predstavenstva Asociácie gitaristov v Bulharsku.

Bratislava sklonila hlavu pred pamätníkom bulharských partizánov

Bratislava sklonila hlavu pred pamätníkom bulharských partizánov

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)