Bratislava sklonila hlavu pred pamätníkom bulharských partizánov

Bratislava sklonila hlavu pred pamätníkom bulharských partizánov

Veľvyslanectvo Bulharskej republiky v Slovenskej republike, Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave, Bulharská škola Christa Boteva, Bulharský kultúrny zväz, Ústredná rada Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov,  Združenie Slovákov z Bulharska, diplomati, desiatky krajanov a obyvateľov hlavného mesta Slovenska sa zúčastnili na pietnej slávnosti 2. júna. Slávnosť sa začala kladením vencov pred pomníkom bulharských partizánov, za zvukov vojenského hudobného orchestra. Odzneli  bulharská a slovenská hymna a čestná stráž v sviatočných uniformách si uctila pamiatku hrdinov, ktorí zomreli za slobodu.

Vo svojom prejave J.E. pán Vasil Petkov - mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bulharskej republiky v Slovenskej republike uviedol, že 2. jún je pre našu krajinu pamätným dňom. Dátumom v dejinách, ktorý zosobňuje večnú túžbu dosiahnutia najvyššieho blaha – slobody. Vyjadril presvedčenie, že sloboda a mier čoskoro zvíťazia nad otroctvom a vojnou, a citoval verše z básne Christa Boteva Hadži Dimitar, vyrytý na pomníku: „Kto padne v boji za slobodu, neumiera“. Zdôraznil tiež, že je hrdý na sebaobetovanie bulharských hrdinov, ktorí položili svoje životy za slobodu nielen našej vlasti, ale aj za oslobodenie Slovenska od nacizmu počas Slovenského národného povstania. Pripomenul tiež, že veľa mladých Bulharov bojovalo v Nitrianskej partizánskej brigáde, Jánošíkovej brigáde a partizánskych skupinách Milana Rastislava Štefánika. Aktívne bojovali v partizánskych oddieloch v okolí Kríža nad Hronom, Handlovej, Kremnice, Banskej Bystrice, Martina a ďalších regiónov Slovenska a stali sa večným symbolom nášho priateľstva, slovanskej spolupatričnosti a vzájomnej pomoci:

„Tento monument je žiarivým symbolom veľkého hrdinského činu slovenského národa a zároveň  dôkazom  priateľstva medzi našimi dvomi bratskými národmi. Pripomína nám, že nikdy viac nesmieme dopustiť vojnu, a že vždy musíme brániť najväčšie ľudské blaho – slobodu! Využívam túto príležitosť,  aby som v tento pamätný deň vyjadril svoju hlbokú vieru a nádej, že v najkratšom čase vojna na Ukrajine skončí a nastolí sa mier, ktorý ukončí nekonečné ľudské trápeniе, utrpenia a ľudské obete. Vojna nikdy nebola a nemôže byť riešením ani jedinej záležitosti a musí byť okamžite ukončená!“.

Nasledoval koncert žiakov Bulharskej školy, ktorí v tento deň oslavujú svojho patróna. Pán veľvyslanec Vassil Petkov ich privítal slovami: „V nádhernom hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave sa nachádza jasný symbol nášho priateľstva  – bulharské gymnázium -  jediné mimo hraníc našej vlasti, ktoré nesie meno nášho veľkého básnika a revolucionára Christa Boteva.  Vždy ma ovládne optimizmus, keď vidím deti zo školy v Bratislave – slovenské, aj bulharské. Sviatok ich patróna je práve dnes 2. júna. Napĺňa ma viera, že mier a prosperita Bulharska a Slovenska sú v dobrých rukách, v ich rukách!“

Bulharské ozveny

Bulharské ozveny

KOMORNÝ KONCERT - Fani Kucarova (klavír) а Rosen Balkansky (klasická gitara)

KOMORNÝ KONCERT - Fani Kucarova (klavír) а Rosen Balkansky (klasická gitara)