IX.  Stretnutie bulharov a ich priateľov v Devíne

IX. Stretnutie bulharov a ich priateľov v Devíne

Dňa 24.05.2020 г. с традиционно окончателно разтваряне в Bratislave v mestskej časti Devín, venované 24. máju - Dňu bulharskej osvety, kultúry a slovanskému písomníctvu. Hostia sa prišli pomodliť do kostola sv. Kríža, ktorého rektorom е náš obľúbený kňaz Mons. Gavenda, nositeľ odmeny za šírenie Bulharskej kultúry v zahraničí. Odznela hymna na počesť solúnskych bratov sv. Кирила а св. Metoda, ktorú si prítomní zaspievali spolu s žiakmi Bulharskej školy Hrista Boteva v Bratislave. Slávnostný pozdrav v mene JE pani Jordanky Čobanovej, mimoriadnej a splnomocnenej veľvyslankyne Bulharskej republiky na Slovensku, uviedla splnomocnená ministerka pani Viktoria Melamed. Ona zdôraznila, že Cyrilika, ktorou píše viac ako 300 miliónov ľudí po celom svete, sa rozšírila od Bulharska do celej Európy a práve vďaka Bulharsku sa stala tretím oficiálnym písmom v Európskej únii. „Našťastie tu a teraz môžeme vykonať - aj keď v karanténnej verzii - každoročnú oslavu nášho milovaného sviatku a zaspievať si hymnu Solúnskych bratov, patrónov Európy“:

2.jpg

Napreduj, národ obrodený,

направете ясна будност,

písmom, čo slabosť v silu mení,

вашите осъзнат обновен, да му насока!

 

Napreduj k mocnej Vzdelanosti!

Do dejov sveta smelo vstúp

vedený v svätej povinnosti -

a Pánboh požehná tvoj trud!                   (Превод Ян Кошка)

Pamäť o nich budeme vždy držať blízko našich sŕdc. Ich misia, ktorá sa začala na Veľkej Morave, získala na význame pre európsku civilizáciu vďaka ich žiakom, podporovanými stredovekým bulharským štátom. Riaditeľka Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave Vania Radeva povedala, že sa tento sviatok už tradične oslavuje na Slovensku  - v slovanskej krajine, s ktorou nás navždy spájajú príbuzný jazyk, história a duševnosť. Monsignor Gavenda vyjadril svoj obdiv k oddanosti Bulharov v priebehu tisícročí k dielu sv. bratov Cyrila a Metoda. Po príhovorov vo dvore kostola nasledoval pietny akt kladenia vencov pred pamätník vierozvestcov, ktorý navrhla slovenská sochárka Ľudmila Cvengrošová.

Vzhľadom na súčasnú karanténu sa podujatie konalo vonku, čo zabránilo žiaľ zahájeniu tradičnej výstavy venovanej bulharskej azbuke v Dome kultúry Mestskej časti Devín.

3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
Slávnostný koncert - Štátneho rozhlasu Bulharska

Slávnostný koncert - Štátneho rozhlasu Bulharska

Prezentácia kníh bulharských básnikov

Prezentácia kníh bulharských básnikov