Elektronický folklór skupiny TRIGAIDA

Elektronický folklór skupiny TRIGAIDA

Bulharský kultúrny inštitút uvediedol 18. mája v Zichyho paláca elektronický koncert s moderným zvukom súboru TRIGAIDA.

Početnému publiku predstavila hudobníkov riaditeľka BKI pani Vania Radeva a pripomenula, že podujatie je súčasťou bulharských osláv štátneho sviatku svätých apoštolov Cyrila a Metoda, bulharskej abecedy, osvety, kultúry a slovanskej písomnosti na Slovensku. Podujatie je súčasťou konceptu poskytovania príležitostí prezentácie mladých bulharských umelcov, ktorý realizuje Bulharský Kultúrny Inštitút v Bratislave. „Neprichádzajú naprázdno – po koncertoch Teodosija Spasova, projektoch - Oratnica, Záhada bulharských hlasov, Trio Bulharka, Anjeli a ďalších, slovenské publikum netrpezlivo očakáva každý koncert bulharských predstaviteľov tzv. žánru World Music,“ povedala pani Radeva.

Trio je považované za najnovší fenomén bulharskej folktroniky, ktorá dobyla Európu. Skupina ponúkla jedinečnú zmes bulharského folklóru, pestro obohatenú elektronickou hudbou, súčasným džezom, svetovou a neoklasicistickou hudbou.

Trio TRIGAIDA sa zrodilo počas pandémie. Názov sa píše v latinke, aby jeho hudba presiahla hranice Bulharska. Účinkuje v ňom Ivan Šopov – elektronická hudba a produkcia, Georgi Marinov - Chorche - roh, didžiridu a gajdy, Asja Pinčeva – ľudová speváčka.

Ivan Šopov je hudobník, producent, skladateľ, maliar, pedagóg, estét a inovátor. Jeho rôzne hudobné projekty zahŕňajú žánre ako D&B, IDM, ambient, džez, techno, rock a vážnu hudbu. Medzi jeho najobľúbenejšie albumy patria Kanatica spolu s Avigeiou, InFusion spolu s Theodosijom Spasovom a albumy Kuker a Orenda v projekte Balkansky. Okrem Európy vystupoval v USA, Južnej Amerike, Rusku, Ázii, Austrálii a na Novom Zélande.

Georgi Marinov - Chorche je uznávaný hráč na gajdy a didžiridu v zostave Oratnica, Bubny a gajdy a The Groovin’ Pipers . Najpopulárnejšie albumy s jeho účasťou sú Folktron a Alter Ethno. Vyštudoval grafiku na Národnej akadémii umení. Jeho prvá samostatná výstava mala názov Zem. V roku 2020 uviedol výstavu Rytmus spolu s kolegom Ivanom Šopovom. V roku 2015 Ivan Šopov a Avigeia vyhrali hlavnú cenu na festivale Mini Art Fest 5 - Zlatý mravec.

Asja Pinčeva vyštudovala strednú školu na Národnej škole ľudového umenia - Široka Laka, po ktorej pokračovala vo vzdelávaní na Akadémii hudby, tanca a vizuálnych umení v Plovdive. V priebehu rokov sa zúčastnila rôznych súťaží doma aj v zahraničí a bola súčasťou rôznych hudobných projektov, ako napr.: Kozmické hlasy z Bulharska, Oratnica, Merudia a The Groovin’ Pipers.

Bratislavské publikum búrlivo tlieskalo uvedeným skladbám a nadšené deti tancovali za zvukov jedinečnej, bulharskej hudby, ktorá akoby prichádzala z vesmíru. 

Bratislava oslávila deň Christa Boteva  a hrdinov, padlých za slobodu

Bratislava oslávila deň Christa Boteva a hrdinov, padlých za slobodu

Noc literatúry

Noc literatúry