„Domov” vo fotografiách Yany Lozevej a Eleny Geroskej

„Domov” vo fotografiách Yany Lozevej a Eleny Geroskej

Aj tento rok bola zachovaná tradícia 25. Medzinárodného festivalu „Mesiaca fotografie“ v Bratislave. Jeho hlavným cieľom je oboznámiť návštevníkov s aktuálnymi trendmi fotografickej tvorby v európskej ako aj vo svetovej fotografii.

V priebehu rokov tu svoje projekty ukázali Jordan Jordanov – Juri, Stanka Conkova – Uša, Rafaelo Kazakov, Georgi Bogdanov, Emil Christov a ešte mnohí ďalší významní bulharskí autori.

„Rozpomienka na domov“ – toto je názov tohtoročnej výstavy fotografií autoriek Yany Lozevej (Bulharsko) a Eleny Geroskej (Macedónsko), ktorej vernisáž sa konala 07. novembra 2015 v Bulharskom kultúrnom inštitúte. Výstava je v rámci pokračujúceho projektu „Tvoríme spolu“, ktorý vznikol v r. 2014. Zameraný je na prezentáciu spoločných výstavách a kultúrnych podujatí mladých umelcov z Bulharska a susedných balkánskych krajín.

Yana Lozeva je fotografkou v slobodnom povolaní so zaujímavým individuálnym štýlom. Je autorkou výtvarného usporiadania kníh poézie ako "Zoznamy" od Stefana Ivanova a "Bude" Vasila Vidinského. Na tejto výstave sa predstavila s knižkou elegických fotografií s názvom Dlhé leto.

Elena Geroska sa môže pochváliť samostatnými výstavami zrealizovanými v Bulharsku, Macedónsku a Rakúsku. Mnohé z jej fotografií boli publikované v časopisoch Vice, Max´s Capital Light a v knihe Shot by Kern od TASCHENa.

V spoločnej výstave kladú mladé autorky dôraz na interpretáciu domova, ako časti jedného balkánskeho územia, v ktorom dominuje melanchólia, nostalgický pocit a zádumčivosť. Yane a Elene sa vďaka ich schopnostiam podarilo zachytiť tieto emócie do pôsobivých fotografií.

fotky_Elena(35).jpg

Výstavu otvorili pani Vania Radeva – riaditeľka BKI a pán Václav Macek – riaditeľ Stredoeurópskeho domu fotografie v Bratislave. Účastníčka z Macedónie – Elena Geroska sa poďakovala za pozvanie a možnosť zúčastniť sa tohto prestížneho medzinárodného fóra. Podarilo sa jej spečatiť každý moment do fotografií, ktoré budú nenahraditeľnou spomienkou a pravdepodobne aj súčasťou jej ďalšej samostatnej výstavy.

Tí, ktorí sa nemohli zúčastniť vernisáže sa s výstavou budú môcť zoznámiť a vychutnať si ju do konca novembra.

4% Vesmíru – bulharský dokumentárny film

4% Vesmíru – bulharský dokumentárny film

Café Hyena (Plán odprevádzania) – kniha o európskych hodnotách a problémoch

Café Hyena (Plán odprevádzania) – kniha o európskych hodnotách a problémoch