Výstava Plávajúce móla Christa

Výstava Plávajúce móla Christa

Aj tento rok sa už po 22-krát začal medzinárodný festival Socha a objekt pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky. Festival utvrdil svoje miesto v kultúrnom živote Bratislavy tým, že ponúka sochy umelcov z celého sveta. V tomto roku svoju tvorbu predstavujú umelci zo Slovenska, Bulharska, Českej republiky, Francúzska, Maďarska, Poľska a Rakúska. Diela budú vystavené do konca leta v rôznych galériách mesta. Každý rok sa exteriérová časť s veľkými sochami nachádza v centre Bratislavy, konkrétnejšie v Grassalkovichovej záhrade dnešného Prezidentského paláca.

Cieľom medzinárodnej prehliadky sochárskej tvorby je predstaviť širokú škálu koncepcií, foriem a médií umelcov z rozličných generácií, od renomovaných tvorcov až po čerstvých absolventov výtvarných škôl.

Dňa 29.6.2017 sa mnohopočetní návštevníci Galérie mesta Bratislavy v Mirbachovom paláci potešili z výstavy fotografií Plávajúce móla, ktorého autorom je mladý fotograf bulharského pôvodu Kalin Ivanov, ktorý žije v USA. Predstavených bolo 30 veľkorozmerných panelov, ktoré zachytili posledný projekt veľkej umeleckej osobnosti a svetovo známeho konceptualistu Christa Javaševa.

J. E. Jordanka Čobanova, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Bulharskej republiky v Slovenskej republike, odovzdala ocenenie ministra kultúry Bulharskej kultúry za šírenie bulharskej kultúry v zahraničí dlhoročnému organizátorovi a váženému slovenskému sochárovi Viktorovi Hulíkovi.

Po vernisáži bol premietnutý dokumentárny film Most k Christovi Bulharskej štátnej televízie s autormi: Evgenia Atanasova-Teneva (scenár), Ľubomir Penčev (réžia), Neďalko Danov (kamera). Film je o unikátnom projekte Christa, o jeho tíme bulharských potápačov a o estetických, prírodných a technických výzvach, s ktorými sa stretli tvorcovia projektu. Autorka filmu, ktorá špeciálne pre túto príležitosť prišla spolu s televíznym kameramanom, zdokumentovala toto podujatie pre bulharských divákov. Bola požiadaná porozprávať aj zaujímavé príhody a osobné zážitky zo svojich mnohopočetných stretnutí s veľkým bulharským umelcom Christom Javaševom.

Národná akadémia výtvarných umení v Sofii má už 120 rokov

Národná akadémia výtvarných umení v Sofii má už 120 rokov

Klavírny koncert Dimča Veličkova

Klavírny koncert Dimča Veličkova