Survakarska skupina z dediny Černa Gora, obec Pernik na Žilinskom festivale fašiangových masiek

Survakarska skupina z dediny Černa Gora, obec Pernik na Žilinskom festivale fašiangových masiek

Žilinský festival masiek je jedným z najväčších kultúrnych podujatí v Žiline a najväčším fašiangovým karnevalom na Slovensku. K 16. výročiu, ktoré sa konalo 14.02.2020, Carneval Slovakia mal rekordný počet účastníkov z Bulharska, Slovenska a Česka. Špeciálnym hosťom bola Survakarska skupina Kultúrneho domu VEDA-1967 z dediny Černa Gora, obec Pernik. Skupina predstavila ľudový obyčaj, tzv. Survakarskú svadbu. Zúčastnila sa na medzinárodných festivaloch v Severnom Macedónsku, Portugalsku a Dánsku. Mnohé ocenenia získala na Medzinárodnom festivale maškarných hier Surva v meste Pernik, a v roku 2018, na poslednom 28. vydaní, získala hlavnú cenu Bronzová maska - Survakari.

Festival Surva sa každoročne koná koncom januára od r. 1966. V r. 1995 sa Pernik  stal členom Federácie európskych karnevalových miest (FEKM). Pán Henry van der Kroon, prezident FEKM, vyhlásil v r. 2009 Pernik za európske hlavné mesto fašiangových a maškarných tradícií. Najatraktívnejšou časťou festivalu je dvojdňová prehliadka maškarných skupín z Bulharska a zo zahraničia. Tradične sa festivalu zúčastní viac ako 6000 súťažiacich, ktorí sú členmi asi 100 maškarných skupín zo všetkých etnografických oblastí Bulharska a hostí z Európy, Ázie a Afriky.

3.jpg

Niečo k pôvodu slovenských fašiangových osláv. Fašiangové obdobie sa začína od sviatku Troch kráľov a je sprevádzané hudbou, piesňami, tancami a zábavou. Je to obdobie prechodu od zimy k jari. V tomto období sa odohráva veľa udalostí - svadby, zabíjačky,  tanečné večierky, plesy – zábavy, ktoré sú u Slovákov obľúbené do dnešných dní. Po období osláv sa začína najväčší pôst v katolíckej tradícii. Mládenci v maskách sa v poslednú fašiangovú nedeľu vydávajú na obchôdzku z domu do domu. Za odmenu dostávajú slaninku, klobásku, vajíčka, koláče a samozrejme aj prípitok – alkoholický nápoj borovičku, ktorá sa vyrába z plodov a vetvičiek borievky.

Podobne ako v Perniku, hlavným bodom programu Carnevalu Slovakia je pochod masiek mestom. Festival začal stretnutím všetkých masiek pred budovou mestského úradu a sprievod postupne prešiel celým mestom. Tento rok sa ho zúčastnili rôzne folklórne  a amatérske skupiny, ktoré prezentovali fašiangové zvyklosti ich regiónu. Vynímali sa medzi nimi kostýmy i masky účinkujúcich folklórnych súborov z Rozsutec - Žilina a Cifra – Uherské Hradišté, Česká republika, ako aj jedinečné masky skupiny Survakar "Černa Gora" z Bulharska. Náladu vytvorili hosťujúce skupiny z Dolnej Súči, Fačkova, Kysuckého Nového mesta, Lieskovca, Zbyňova, ženský súbor z Lietavy, Piešťan a Kolárovice.

Naozajstnú senzáciu vyvolali bulharskí účastníci v kostýmoch s ručne vyrobenými maskami z kože a pier. Pred nimi kráčali bulharské dievčatá v krojoch s nápisom Černa Gora, obec Pernik, gardista so šabľou ako aj  starostka obce, odetá v tradičnom kroji z regiónu mesta Pernik, ktorá niesla trojfarebnú vlajku Bulharska. Pódium neunieslo váhu silných bulharských chlapcov s ťažkými zvoncami zavesenými okolo pása a začalo sa ohýbať. Zvuk, ktorý vydávali sa rozliehal po celom meste. Vyhnali ním nielen zimu, ale každú zlú myšlienku a negatívnu energiu.

Bulharská účasť na Žilinskom festivale fašiangových masiek bola skvelou príležitosťou, aby sa bulharskí interpreti podelili o čaro tohto predstavenia. Pre slovenské publikum bolo potešením, aby sa oboznámili s bohatou bulharskou folklórnou tradíciou, aby pocítili jarné znovuzrodenie, a aby si popriali veľa zdravia a šťastia. Skupinu ocenil aj primátor mesta Žilina, pán Peter Fiabáne, ktorý ich predstavil na pódiu stovkám divákov zhromaždených na námestí. Taktiež pohostinne prijal pána Adriana Skrimova, zástupcu Oddelenia pre kultúru Magistrátu mesta Perník, ako aj tím BKI - Bratislava, aby prediskutovali budúcu spoluprácu a výmenu medzi dvoma prestížnymi festivalmi.

9.jpg
10.jpg
17.jpg
PO STOPÁCH CYRILA A METODA V MORAVSKÝCH KRAJINÁCH

PO STOPÁCH CYRILA A METODA V MORAVSKÝCH KRAJINÁCH

140 rokov Sofie – hlavného mesta Bulharska

140 rokov Sofie – hlavného mesta Bulharska