3. MAREC – ŠTÁTNY  SVIATOK BULHARSKEJ REPUBLIKY - Neporazený generál - Vladimir Vazov (2018)

3. MAREC – ŠTÁTNY SVIATOK BULHARSKEJ REPUBLIKY - Neporazený generál - Vladimir Vazov (2018)

Dokumentárny film s prvkami hraného filmu premietaný ako súčasť trojdňového prázdninového programu on-line pri príležitosti Štátneho sviatku Bulharskej republiky - 3. marca, organizovaného Bulharskými kultúrnymi inštitútmi v strednej Európe: Berlín, Bratislava, Budapešť, Praha a Rím.

Dokumentárny film s prvkami hraného filmu o živote veľkého bulharského vlastenca generála Vladimíra Vazova (1868-1945). Hrdina z Dojranu sa zapísal do dejín Európy ako „neporazený generál“. Jeho memoáre „Biografické poznámky“ sú emotívnym literárnym príbehom o zložitej politickej a ľudskej situácii v Bulharsku počas vojen začiatku 20. storočia.

Vladimír Vazov sa narodil 14. mája 1868 v meste Sopoty. Je bratom národného básnika Ivana Vazova a generála Georgiho Vazova. Keď v roku 1885 vypukla srbsko-bulharská vojna,  mal iba 17 rokov, predstúpil pred povolávaciu komisiu, ktorá ho mala poslať na front, ale pre jeho vek ho neprijali a jeho ďalší bratia už boli vojaci. V nasledujúcom roku vstúpil Vladimir Vazov na vojenskú školu, bol to začiatok skvelej vojenskej kariéry v troch vojnách – j balkánskej,  Spojeneckej  a I. svetovej.

Jeho úspechy vzbudili rešpekt a obdiv u spojencov aj u nepriateľov. Jeho najväčšie víťazstvo je pre priebeh vojny historické. Generál Vladimir Vazov zostáva vo svetovej vojenskej histórii ako hrdina Dojranu, neporaziteľný generál. Jeho stratégia sa študuje takmer na všetkých vojenských akadémiách po celom svete.

Réžia: Tatiana Pandurska

Scenáristi: Tatiana Pandurska, Alexander Grozev, Borjanka Dimitrova

Kameraman: Nikolai Iliev

Hudba: Vjara Evrova

Účinkujú: Ľubomir Petkašev, Nikolai Nikolov

Producenti: Tatiana Pandurska, Simeon Ivanov

Produkty: Pandi Art Products

Premiéra: Bulharsko, 14. decembra 2018

Trvanie: 54 minút

Film má anglické titulky.

https://neterra.tv/plus/nepobedeniyat-general-vladimir-vazov-3ti-mart

3. MAREC – ŠTÁTNY  SVIATOK BULHARSKEJ REPUBLIKY - VYSOČINA - Bulharsko, Macedónsko (2017)

3. MAREC – ŠTÁTNY SVIATOK BULHARSKEJ REPUBLIKY - VYSOČINA - Bulharsko, Macedónsko (2017)

3. MAREC – ŠTÁTNY  SVIATOK BULHARSKEJ REPUBLIKY

3. MAREC – ŠTÁTNY SVIATOK BULHARSKEJ REPUBLIKY