Vystava Radostiny Doganovej

Vystava Radostiny Doganovej

Výtvarná sezóna sa začala  výstavou Felicitas Radostiny Doganovej

             V piatok 21. mája 2021 bola vernisáž výstavy malieb výtvarníčky Radostiny Doganovej v Galérii Únie slovenských umelcov UMELKA. Čestnými hosťami podujatia boli J.E. mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bulharskej republiky na Slovensku pán Vasil Petkov s manželkou, slovenskí a bulharskí výtvarníci, umelci, kritici umenia, spisovatelia, osobnosti kultúry a občania hlavného mesta Slovenska. Atmosféru vernisáže spríjemnil hrou na klasickej gitare výtvarníčkin syn so svojím pedagógom..

1.jpg

            Výstava bola plánovaná už na jeseň roku 2020, pre pandémiu ju však odložili. Toto je prvé podujatie, ktorým Galéria UMELKA otvára svoje brány po ukončení karantény. Bulhari vnímali ako znamenie, že jesenná sezóna sa končila výstavou bulharskej výtvarníčky Violety Bázlik-Královej a ďalšia bulharská autorka Radostina otvára novú jarnú sezónu, prináša radosť a zapáli iskru kultúrneho života. Desiatky ľudí, ktorí sa chceli potešiť umením, prichádzali a odchádzali z galérie v skupinách podľa predpisov.

2 (1).jpg

            Talentovaná Bulharka predstavila diela vytvorené za posledné tri roky. Jej plátna, vytvorené počas pandémie, poznačené sociálnou izoláciou, sú jasné a pôsobivé.

3 (1).jpg

“Plnokrvnú osobnosť umelkyne Radostiny Doganovej tvoria dve krajiny jej života - Bulharsko a Slovensko, ich prírodné zdroje, národné kultúry a balkánsky temperament. Hľadanie a formulovanie vlastnej identity a koreňov a spoločenská klíma sú energiou jej výtvarnej práce, poznamenala Xénia Lettrichová, kurátorka podujatia. - Radostina nás núti chápať bohatý obsah, ktorý žije v jej abstraktných dielach, malebných krajinách a figurálnych líniách. Takáto tvorivosť je vždy čistá a pravdivá“, dodala kurátorka a zaželala jej úspech.

4 (1).jpg

            Radostina Doganová absolvovala Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave na Katedre maliarstva u prof. Jána Bergera v roku 2001. Tvorivo pôsobí na Slovensku a v Bulharsku, ale aj v Rakúsku, Nemecku, Slovinsku a Poľsku.

5 (2).jpg

            Výstavu a vydanie jej autorského katalógu finančne podporil Fond na podporu národnostných menšín na Slovensku KULT Minor a Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave.

Výstava potrvá do 1.06. 2021

 

6 (2).jpg
7 (1).jpg
8 (1).jpg
9 (1).jpg
10 (1).jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
IMG-20210530-WA0000.jpg
MYSTÉRIUM  BULHARSKÝCH  HLASOV (online)

MYSTÉRIUM BULHARSKÝCH HLASOV (online)

Putovanie za zázrakmi

Putovanie za zázrakmi