Modlitba za  vykúpenie Sone Ruskovej v Banskej Bystrici

Modlitba za vykúpenie Sone Ruskovej v Banskej Bystrici

Bulharský kultúrny inštitút a Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici majú za sebou desaťročia priateľských vzťahov a plodnej spolupráce. Každý rok sa počas štátnych sviatkov Bulharska konajú kultúrne podujatia, na ktoré sú pozvaní prominentní speváci, umelci, fotografi z Bulharska. Konajú sa na najvyššej úrovni za prítomnosti veľvyslancov, primátora mesta, zástupcov správy, študentov Univerzity Mateja Bella, umelcov  Banskobystrickej opery, novinárov, občanov a zástupcov Bulharskej spoločnosti v Banskej Bystrici a Martina. Ďalšou tradíciou je, že po skončení sezóny sa posledná výstava BKI v Bratislave presunie do galérie Pod strechou Štátnej vedeckej knižnice. Takže 10.06.2021 bola otvorená výstava moderných obrazov umelkyne Sone Ruskovej, ktorá žije a tvorí v nemeckom Düsseldorfe. Na vernisáži JE Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec v Bratislave pán Vasil Petkov uviedol: „ Bol som rád keď som sa dozvedel o výbere BKI. Umelkyňu osobne poznám z môjho predchádzajúceho funkčného obdobia v Nemecku. Ani ona ani  jej rodina nikdy nepretrhli svoje bulharské korene. Je to pochopiteľné - spojenie Sone Ruskovej s Bulharskom je duchovné.“ Vyštudovala Vysokú školu výtvarného umenia v Sofii, odbor Reštaurátorstvo. Vynikajúca maliarka pracovala v Národnej galérii umenia a podieľala sa na reštaurovaní najvýznamnejších bulharských kláštorov a kostolov - Trojanský, Rilský, Kilifarevský a Zemenský kláštor. Za posledných 20 rokov sa venovala modernej maľbe, ovplyvnenej európskym abstraktným expresionizmom, lyrickým abstrakcionizmom a surrealizmom. Nemecký umelecký kritik, profesor Dr. Roland Posner o nej hovorí: Divák, ktorý navštívil vlasť Sone Ruskovej, v jej tvorbe objavuje farebnú škálu letných a jesenných farieb, bulharských hôr a dolín. Pôsobivé je individuálne citlivé vedenie štetca, na dosiahnutie dokonalej harmónie medzi motívom, farebnou škálou a závanom nadčasovosti, ktorú cítiť vo všetkých jej dielach.

unnamed (3).jpg

            Po vernisáži previedla riaditeľka Štátnej vedeckej knižnice PhDr. Blanka Snopková ctených hostí po nádherných priestoroch knižnice, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. S hrdosťou  uviedla Slovanský seminár, najmä bulharský priestor. Mimoriadne zaujímavé bolo neoceniteľné bibliografické vydanie jednej z troch Biblií, vytlačených Gutenbergom s ilustráciami Albrechta Dürera. Jediný s farebnými ilustráciami je ten v Banskej Bystrici a patril európskemu reformátorovi Martinovi Lutherovi. V políčkach vidieť jeho vlastné poznámky k rôznym textom.

BB_Vtaky.jpg

            Obzvlášť pekné bolo stretnutie bulharského veľvyslanca s dlhoročným primátorom mesta a veľkým priateľom Bulharska pánom Janom Noskom. Diskutovalo sa o možnostiach výmeny a obojstrannej spolupráci. Hosťom sa nechcelo opustiť krásnu a priateľskú Banskú Bystricu.

Sonya - Budni sunishta3.jpg
Sonya Budni sunishta.jpg
20210709_183445.jpg
unnamed.jpg
unnamed (1).jpg
unnamed (2).jpg
Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Bulharské ozveny

Bulharské ozveny