SOM OTROKOM LEN SLOBODY - STEFAN GEČEV

SOM OTROKOM LEN SLOBODY - STEFAN GEČEV

Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave otvoril 8. decembra 2022 reprezentatívnu dokumentárnu výstavu, venovanú Stefanovi Gečevovi – intelektuálovi a diplomatovi. Podujatie sa konalo pod záštitou mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky v Slovenskej republike J.E. pána Vasila Petkova. Začal sa ním rad podujatí, ktorými si veľvyslanectvo a BKI pripomínajú 30. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami.

Riaditeľka BKI, pani Vania Radeva prezradila publiku, že osobitné miesto v nej má významné obdobie diplomatickej kariéry Stefana Gečeva, ktorý pôsobil ako tlačový atašé na Bulharskom veľvyslanectve v Bratislave (1942 – 1946).

Bratislava je kľúčová v Gečevovom živote i diele, pretože ho inšpirovala k napísaniu dvoch z jeho najcennejších románov: Spoznaj seba a Most, pretože práve tu sa odohrávajú udalosti a stretnutia postáv, napr. väčšina z nich sú skutoční ľudia“, povedal kurátor výstavy a jeho synovec – Stefan Artamoncev. Podelil sa tiež o to, že v súčasnosti so svojím tímom pracuje na tvorbe dokumentárneho filmu, reflektujúceho udalosti na Slovensku v tých vzdialených, no pre dejiny strednej Európy mimoriadne zaujímavých časoch.

V mene veľvyslanca Vasila Petkova, privítala hostí bulharská konzulka v hlavnom meste SR Pani Gabriela Primova a zaželala im krásne sviatky a pokojný Nový rok.

Priložené originálne archívne materiály svedčia o nepokojných vojnových časoch, keď celá Európa hladovala a Nemci urobili z Bratislavy vzor prosperujúceho mesta a „výkladnú skriňu budúcej Európy“. Výstava rozpráva o stretnutí Stefana Gečeva v auguste 1943 s cárom Ferdinandom I. v kaštieli v Sokolovciach  (stredné Slovensko), ktorého úlohou bolo osobne doručiť smutnú správu o náhlej smrti jeho syna cára Borisa III. V roku 1944 Stefana Gečeva vyhnali Nemci  z Bratislavy a internovali ho v Piešťanoch po tom, ako sa vyhlásil za stúpenca novej vlády v Sofii.

Výstava pozostáva z  bohatej škály originálnych materiálov. Obsahuje rukopisy, dokumenty, fotografie, prvé vydania kníh a umeleckých diel, ako aj informácie o rozsiahlych intelektuálnych známostiach a aktivitách Stefana Gečeva. Nechýbajú ani básne, umelecké preklady a memoárové texty autora, zozbierané na 18 paneloch v bulharčine a angličtine, ktoré dopĺňa resumé v slovenčine. Výstava mala veľký úspech v Sofii, Ruse, Plovdive a Budapešti. Okrem Stefana Artamonceva je spoluautorkou  projektu aj Rumjana Pašalijska.

Hudobný rámec podujatia vytvoril Štefan Suchý, ktorý zaspieval slovenské piesne a sprevádzal sa na unikátnom ľudovom nástroji, zapísanom do zoznamu UNESCO –  na fujare, vyrobenej z bazového dreva.

Výstavu je možné navštíviť do 20. januára 2023.

Bulharské ozveny

Bulharské ozveny

Pocit lásky

Pocit lásky