Pocit lásky

Pocit lásky

Hudobno-poetické predstavenie - vyznanie lásky ku všetkým známym umeniam Európy uviedol Bulharský kultúrny inštitút 1. decembra, 2022. Premiéra sa konala pod záštitou J. E. pána Vasila Petkova, mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky v Slovenskej republike. Desiatky hostí zaplnili zrekonštruované javisko Teatro Colorato,  nachádzajúce sa v samom srdci Bratislavy, ktoré bolo kedysi pivnicou františkánskych mníchov. Slovami riaditeľky BKI - pani Vani Radevovej: "Toto estetické predstavenie je hosťom s nádejou, že divákom vytvorí vzrušujúcu a radostnú náladu pred vianočnými sviatkami."

„Premiéra vytvorila romantickú atmosféru a pocit lásky. Pocit, že nový rok prinesie ľudstvu vytúžený mier a prosperitu,“ povedal pán veľvyslanec Petkov.

Inscenácia obsahuje vybrané ľúbostné  básne  najväčších európskych spisovateľov, básnikov a mysliteľov, ktorí charakterizujú  svoj národ a historické obdobie.  Očarení diváci si vychutnali texty napísané o láske počas stáročí,  v kombinácii s hudbou a obrazmi.  Svojím  vášnivým vystúpením vyvolali Bojka Velkova a Ivajlo Zachariev  zmes útoku na vnemy divákov.

Bojka Velkova - režisérka a scenáristka predstavenia povedala, že na inšpiráciu, prečítala vyše 1000 ľúbostných básní o láske. Autorom hudby je Teodosij Spasov, manžel účinkujúcej herečky  Národného divadla v Sofii. „V našom predstavení sa snažíme ukázať všetky variácie lásky. Už samotná skúsenosť s partnerom je hodnotná aj preto, aby sme znovu zažívali lásku. Inscenácia plynie od vzbĺknutia až po extrémy v neprejavenej nežnosti“, poznamenáva herec Ivajlo Zachariev.

 Počas hudobno-poetického  predstavenia sa diváci vcítili  do ikonických diel svetovej ľúbostnej lyriky, drámy, výtvarného umenia, hudby – Shakespearea, Tennesseeho Williamsa, Renoira, Gogoľa, Petrarcu, Roberta Burnsa, Michelangela, Boccaccia, Emily Dickinsonovej, Picassa, Rilkeho, Verdiho, Lorcu, Chopina a mnohých  ďalších.

Láska vo svojej čistej forme nachádza výraz iba v mysli tvorcu. A aj tam sa vlieva do pestrej ľudskej prirodzenosti a rodí paletu vášní a diel, vytvorených najväčšími autormi všetkých čias. Závisť a žiarlivosť, bolesť a strach, hnev a smäd po pomste burcujú v ich nesmrteľných dielach. A skutočný pocit lásky stále víťazí, keď prerastie odpustenie do trpezlivosti, sebaobetovanie prináša radosť a krása nádeje plodí nesmrteľnosť.

Tento projekt realizovala samospráva Hlavného mesta v Sofii, ale potom putoval po celom štáte  a neskôr po celom svete. Predstavenie hosťovalo v USA, Kanade a Európe s veľkým úspechom pred tamojším skvelým bulharským publikom.

SOM OTROKOM LEN SLOBODY - STEFAN GEČEV

SOM OTROKOM LEN SLOBODY - STEFAN GEČEV

Dobrodružstvá Tufa ryšavého piráta v preklade Mgr. Ľubice Koškovej

Dobrodružstvá Tufa ryšavého piráta v preklade Mgr. Ľubice Koškovej