Bulharské ozveny

Bulharské ozveny

V cykle BULHARSKÉ OZVENY sa tento rok 2022 stretáme po prvý raz. Rezonuje v nás predošlé obdobie poznačené pandémiou, a svet má nový problém, ktorý zodpovedným ľuďom nedáva spať... Naše krajiny Bulharsko a Slovensko susedia s ťažko skúšanou Ukrajinou a aj preto tento vojenský konflikt vnímame oveľa intenzívnejšie. Všetci si prajeme, aby nastal mier, nech sa zbrane utíšia a nech v našej Európe a v našich dušiach zavládne pokoj. Len v atmosfére dôvery, súdržnosti a úprimnej vôle môžeme tento náš svet pretvoriť na lepšie miesto pre život.

Pripomenuli sme si 50. výročie Bulharského kultúrneho inštitútu.

Minulý kalendárny rok 2021 sme si pripomenuli polstoročnicu Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave. Jedno z podujatí, ktoré sprítomnilo dôstojnú reprezentáciu Bulharska a bulharskej kultúry na Slovensku bol koncert svetoznámeho klavírneho virtuóza a dirigenta Ivana Yanakova. Koncert sa uskutočnil 23. septembra 2021 v Zichyho paláci, v deň, keď si v Bulharsku, ale aj Bulhari žijúci na Slovensku pripomínajú sviatok Dňa nezávislosti Bulharska.
Majster Ivan Janakov sa pred bratislavským publikom predstavil dielami Ludwiga van Beethovena, Franza Liszta, a bulharských autorov Dobrinky Tabakovej, Veselina Stojanova a Panča Vladigerova.
Prajeme Vám príjemné a ničím nerušené sledovanie.

https://www.youtube.com/watch?v=1ZbbfVLwF3Q

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)