NAIVA BRATISLAVA 2022

NAIVA BRATISLAVA 2022

V Septembri ako aj minulé roky po piatý krát otvorila dvere vystavna sieň Primacialného palaca v Bratislave pre Medzinárodnu vystavu naivného úmenia NAIVA 2022. V ňom sa zúčastnila aj bulharska výtvarnička Maria Zagorska zo Sofie (Murphy_draw – Gallery, Bulgaria). Maria tvorí v oblasti ilustracie a užitkového úmenia. Za sebou má viac ako 200 diel. Použivá rôzne materialy ako sú oleové farby, akryl, akvarel a tá posledna techníka je jej najóbľubenejšia. Jemné detaily vykresľuje tenkym perom. Tohto roku bratislavský diváci môžu uvidieť jej tvorbu inšpirovánu óperným talianským dielom Rigoletto.

Tohto roku viťazkou Hlavnej ceny NAIVA Bratislava 2021 sa stala finska maliarka Kikka Nyrén, ktorej prácu tu tiež uvádzame ako titulnu.

Mišlienka medzinarodnej výstavy naivného úmenia NAIVA Bratislava vznikla z nadšenia ľudí z občianského zdrúženia ART 40 s cieľom poskytnúť priestor pre vyjadrenie sa príbuznným dušiam naivných tvorcov.

Podoba naivného umenia je v súčasnosti viac formovaná prostredím, vonkajším vplyvom, vzdelaním a zaujmom autorov o vytvarnu tvorbu. Nie je však podstatne, či sám autor dokaže svojú tvorbu identifikovať ako naivné umenie. Stále je to tvorba z čistej radosti, bez pravidiel, vedená vlastnou intuíciou autora.

Možno je čas naivnú tvorbu z pohľadu výtvarnej teórie znovu preskúmať a posunúť do nového tisícročia. Pochopiť pôvodne (nevedomé) naívne umenie a prijať aj to súčasne ako formu tzv. vedomého naivného umenia.

Naivné umenie ako umenie emocionálne, prameniace z intuície a čistého srdca je stále aktuálne. Prináša do našich životov radosť, v dnešnej dobe obzvlášť potrebnú.

Inšpirujte sa preto týmito dielami a snívajte spolu s nami o lepšom a krajšom svete.

Výstava potrvá do 29. septembra 2022 v Justiho sieň Primaciálneho paláca na Primaciálnom námestí 2.

Otvorené denne okrem pondelka od 13:30 -18:30 hod. Vstup voľný.

Adžana Modlitbová – kurátorka a riaditeľka

ART 40&NAIVA BRATISLAVA

VŠETKO SA SPLNILO. Stretnutie s bulharskou poetkou Nadjou Popovou.

VŠETKO SA SPLNILO. Stretnutie s bulharskou poetkou Nadjou Popovou.

Dni Bulharskej kultúry v Banskej Bystrici 2022

Dni Bulharskej kultúry v Banskej Bystrici 2022