Bratislavské hudobné slávnosti 2023

Bratislavské hudobné slávnosti 2023

Klaviristka bulharského pôvodu Jordana Palovičova sa stala súčasťou medzinárodného hudobného festivalu Bratislavské hudobné slávnosti, ktorý sa od 22. septembra do 8. októbra konal už po 58. raz. Festival organizuje Slovenská filharmónia a ponúka desiatky symfonických a komorných koncertov.

Bratislavské hudobné slávnosti tento rok prezentoval zaujímavých zahraničných hostí – orchestre, dirigentov a sólistov, a vytvorili im tak priestor aby spoločne svojím umením ozvláštnili jeseň nevšednými hudobnými večermi. V rámci tohto ročníka bol protagonistom klavír. Sólistami recitálu, ktorý odznel 1.10.2023 v Malej sále Bratislavskej filharmónie, boli Jordana Palovičová a Jakub Čižmarovič, výrazné osobnosti a umelecky i pedagogicky spriaznení interpreti, vzdávajúci hold predstaviteľom slovenskej moderny Eugenovi Suchoňovi, Jánovi Cikkerovi a Deziderovi Kardošovi. Pripomenuli aj hudobný odkaz nástupníckej generácie v dielach Dušana Martinčeka, Ľuboša Bernátha a Petra Machajdíka. Dielo Dark side of contemplation z pera Jevgenija Iršaia vzniklo špeciálne pre festivalové pódium a zaznielo v premiére.

Bratislavské hudobné slávnosti sa konajú od roku 1964. Od roku 1973 sú jediným slovenským festivalom reprezentantom v Európskej asociácii festivalov EFA, ktorá sídli v Bruseli. 

EX LIBRIS HLOHOVEC

EX LIBRIS HLOHOVEC

Bienále ilustrácií v Bratislave - BIB 2023

Bienále ilustrácií v Bratislave - BIB 2023