Džezový koncert EURÓPSKE TRIO

Džezový koncert EURÓPSKE TRIO

Mesiac frankofónie

 

Aj tento rok sa Bulharský kultúrny inštitút zapojil do Medzinárodného festivalu - Mesiac Frankofónie 2023 v Bratislave. Jedinečný džezový koncert EURÓPSKE TRIO  odznel v Music Bar-Clube JazzTikot 30. marca. Vystúpili na ňom:  Georgi Kornazov, džezový trombonista a skladateľ, pôsobiaci v Paríži, Didier Ithursarry (Francúzsko) - akordeón, Pavel Terzijski – Klave, klávesy – spev. Koncert sa konal pod záštitou dvoch mimoriadnych a splnomocnených veľvyslancov v Slovenskej republike - J.E. mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky pána Vasila Petkova, a J.E. mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Francúzskej republiky - pána Pascala Le Deunffa. „Sme radi, že môžeme spoločne oslavovať, pretože bulharsko-francúzske vzťahy siahajú až do začiatku našej Obrody a hlavné myšlienky slobody, bratstva a rovnosti našich revolucionárov a buditeľov pochádzajú z Veľkej francúzskej revolúcie," uviedla konzulka Bulharskej republiky - pani Gabriela Primova. Pripomenula slová prvého demokraticky zvoleného prezidenta Bulharska - Želja Želeva, že vďaka Francúzsku naša krajina rýchlejšie vstúpila do NATO a EÚ. Riaditeľka BKI pani Vania Radeva privítala hostí a riaditeľa Francúzskeho kultúrneho inštitútu pána Jeana-Marca Cassama Chenaia so slovami, že naším vstupom do komunity Frankofónie, ktorá sa nachádza na štyroch svetadieloch, sa otvorilo ďalšie veľké okno, počas ktorého sa naša krajina kultúrne zblížila s mnohými krajinami.

Vedúci tria Georgi Kornazov hrá popri klasickom vzdelávaní na hudobnej škole Ľubomira Pipkova a Národnej hudobnej akadémii Panča Vladigerova v Sofii s najznámejšími bulharskými džezovými hudobníkmi: Milčo Leviev, Antoni Dončev, Stojan Jankulov, Teodosi Spasov, Christo Jocov, Ivo Papazov. Bol prijatý do triedy džezu a improvizácie na Národnej akadémii hudby a tanca (Conservatoire National Supérieur de Musique et Danse) v Paríži. Národnú akadémiu v Paríži absolvoval s vyznamenaním (zlatá medaila). Do roku 2014 vytvoril 5 skupín, ktoré skúmajú jeho jedinečný hudobný vesmír, pričom jeho skladby a aranžmány kritici interpretujú takto: „Georgi Kornazov je vesmír medzi Bulharskom a západným džezom, ...majstrovská zmes neodolateľných melódií.“ O Didierovi Ithursarim médiá napísali: „... Didier hrá na akordeóne ako nikto iný... netušená úroveň výrazu...“ Tretím členom tria je mladý skladateľ a spevák zo Sofie, ktorý sa zdôveril, že jeho projekty sa rodia prostredníctvom improvizácie a kombinácie rôznych štýlov. „Neexistuje žiadny špecifický štýl, ktorým by sme sa dali obmedziť.“, povedal Pavel Terzijski – Klave.

Georgi Kornazov vystupuje po celej Európe s významnými orchestrami ako The Vienna Art Orchestra, NDR Big Band, Paris Jazz Big Band, ONJ - Orchester National de Jazz (Didier Levallet, Paolo Damiani) a ďalšími. Na pódiu sa objavil so spevákmi, hudobníkmi a skladateľmi ako  sú Phil Collins, Al Jarreau, Norma Winstone, David Linx, Claude Nougaro, Elizabeth Caumont, Barbara Luna, Quincy Jones, Carla Bley, Maria Schneider, Bob Brookmeyer, Kenny Wheeler, Aldo Romano, Jean-Marie Machado, Michael Gibbs a mnohí ďalší.

Bulharsko-francúzsky koncert bol záverečným akordom Mesiaca Frankofónie na Slovensku. Desiatky priateľov z rôznych krajín si na ňom vychutnali jedinečnú francúzsko-balkánsku hudobnú fúziu rôznych súčasných štýlov a tonalít.

VEĽKÁ NOC V BULHARSKU, ČESKEJ REPUBLIKE A NA SLOVENSKU

VEĽKÁ NOC V BULHARSKU, ČESKEJ REPUBLIKE A NA SLOVENSKU

Premiéra 4. - posledného zväzku bulharsko-slovenského slovníka - Mgr. Márie Koškove, CSc.

Premiéra 4. - posledného zväzku bulharsko-slovenského slovníka - Mgr. Márie Koškove, CSc.