Posolstvo z Bulharska - Vihroni Popnedelev

Posolstvo z Bulharska - Vihroni Popnedelev

Bulharský kultúrny inštitút predstavil 11. mája výstavu obrazov známeho umelca Vichroniho Popnedeleva – pod názvom Posolstvo z Bulharska. Riaditeľka BKI, pani Vania Radeva, uviedla, že je pre ňu cťou otvoriť výstavu v deň venovaný svätým apoštolom Cyrila a Metoda, bulharskej abecedy, osvety, kultúry a slovanskej písomnosti. „Vichroni Popnedelajev je svetovo uznávaný autor, ktorý učí a spája talenty z rôznych krajín. V jeho obrazoch cítiť rozsah jeho mena – Vichroni! Mohlo by byť začiatkom leta vyslané bratislavskej verejnosti krajšie posolstvo z Bulharska? Je toľko Slovákov, ktorí milujú Bulharsko a jeho mestá a prírodu“, povedala pani Radeva.

Veľvyslanectvo Bulharskej republiky zastupovala konzulka - pani Gabriela Primová. Zaželala hosťom príjemné chvíle s nádhernými obrazmi autora, ktorý budú celý mesiac zdobiť Bulharský kultúrny inštitút.

Hudobným rámcom podujatia bolo vystúpenie Silvie Takačovej na hendgram - hudobný nástroj nazývaný „kozmický zázrak“. Zvuky, ktoré produkuje, sú fúziou zvuku gongu, bubna, tibetských pohárov, zvonov atď. Verí, že jeho hudba lieči a očisťuje dušu, rovnako ako diela Vichroniho Popnedeleva.

Profesorka Julía Dudášová, vedúca katedry „Slovanskej literatúry“ na Prešovskej univerzite, obdivovaná jeho maľbami, pozvala Vichroniho Popnedeleva a jeho výstavu na návštevu univerzitnej knižnice mesta Prešov, kde prebieha prednášková činnosť v bulharskom jazyku. Vichroni Popnedelev poďakoval za pozvanie a povedal, že Bratislavu navštívil po prvý raz a bol do nej očarený a zamilovaný: "Je tu veľa kultúrnych a historických pamiatok, ľudia sú tu usmievaví a priateľskí." Slovenským umelcom, výtvarníkom a umeleckým deťom poslal pozvanie do umeleckého centra, ktoré založil v obci Dolno Kamarci. Jeho myšlienkou je zhromaždiť svojich študentov umenia roztrúsených po celom svete.

Prof. Popnedelev sa doteraz predstavil na 46 samostatných výstavách v Bulharsku, Rakúsku, Poľsku, Českej republike, Slovensku, Maďarsku a inde, ako aj na vyše 70 kolektívnych výstavách  na všetkých svetadieloch. Svojou tvorbou si získal medzinárodnú slávu a uznanie. Je nositeľom mnohých bulharských a medzinárodných ocenení, vrátane Zlatého pierka za prínos bulharskej kultúre. Jeho diela sú súčasťou Národného kultúrneho dedičstva Bulharska. Jeho diela sú vo vlastníctve stálej zbierky Bulharskej národnej galérie umenia, Mestskej galérie umenia v Sofii, zbierky Huga Wootena v Belgicku a mnohých ďalších súkromných zbierok v krajine aj v zahraničí.

Vlastný štýl výraznejšej farebnosti Vichroniho Popnedeleva je vytvorený pomocou rôznych médií - akrylových a olejových farieb, hliny, vlny, ručne vyrobeného papiera, pričom spoločnou témou jeho tvorby je Život je pekný!

Vichroni Popnedelev sa narodil 1. marca 1953 v Plovdive. Vyštudoval strednú umeleckú školu a potom maľbu na Národnej akadémii umení - VŠVU v Sofii v triede prof. Panajota Panajotova. V rokoch 1986–1987 spolu s Gredim Assom, Andrejom Danielom, Božidarom Bojadžievom, Nedkom Solakovom a umenovedcom Filipom Zidarovom založili avantgardnú umeleckú skupinu Mesto. Od roku 1995 je docentom a od roku 2001 profesorom maľby na VŠVU v Sofii kde pracuje a žije. V roku 2008 otvoril umelecké centrum v obci Dolno Kamarci. V roku 2020 mu bola udelená národná cena za maľbu Zachari Zograf.

Noc literatúry

Noc literatúry

VERNISÁŽ FOTOGRAFIÍ MICHALA HERTLÍKA

VERNISÁŽ FOTOGRAFIÍ MICHALA HERTLÍKA