Medzinárodný festival detských folklórnych súborov

Medzinárodný festival detských folklórnych súborov

V dňoch 10. - 12. júna sa na Slovensku konal 24. ročník Medzinárodného festivalu detských folklórnych súborov. Návštevníci si užili krásne tance a piesne v podaní detských folklórnych súborov z Európy a Slovenska. Medzi nimi bol aj folklórny súbor z mesta Radnevo, Starozagorsko - Gergiovden pri Mestskom centre kultúry N. Vodeničarovа s umeleckým vedúcim Dimitrom Michnevom. Riaditeľka BKI v Bratislave pani Vania Radeva pozdravila milých hostí z Bulharska a hrdo rozvinula bulharskú vlajku na Hlavnom námestí.

Festival otvorili v uliciach Starého mesta Bratislavy obľúbeným krojovaným sprievodom. Po slávnostnom otvorení tohto jedinečného podujatia sa účastníci predstavili v Galaprograme, ktorý sa konal na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

V rámci festivalového programu bola pre hostí pripravená prehliadka pamätihodností Bratislavy a regiónu. Účastníci spievali a tancovali v mestskej časti Malinov a Racha, ktoré sa nachádzajú v okolí Bratislavy. Tam sa tiež oboznámili s miestnymi zaujímavosťami a pamiatkami, spolu s divákmi sa zapojili do tanečnej školy a vyskúšali si svoju zručnosť v tradičných remeselných dielňach.

Festivalové dni ukončil Galaprogram na Primaciálnom námestí v Bratislave. Hostia z Bulharska mali tú česť uzavrieť festival, ktorý priniesol toľko radosti celému mestu.

Takto folklórny súbor Gergiovden znásobil svoje úspechy. Už po účasti na prvom ročníku Detského a mládežníckeho folklórneho tanečného festivalu S náladou pod lipami v Starej Zagore v roku 2019 boli naši talentovaní mladí tanečníci ocenení zvláštnou cenou starostu obce Stará Zagora. Vedenie magistrátu im potom zablahoželalo k zaslúženému oceneniu a zaželalo veľa ďalších tvorivých úspechov, pretože sú nielen pýchou mesta, ale aj Bulharska. Dokazovalo to nadšenie, s akým súbor privítali na Medzinárodnom festivale v Bratislave.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia na Slovensku.

ŽIDOVSKÉ OBYVATEĽSTVO  NA  BULHARSKÝCH ÚZEMIACH

ŽIDOVSKÉ OBYVATEĽSTVO  NA  BULHARSKÝCH ÚZEMIACH

Prípad Curie

Prípad Curie