Prípad Curie

Prípad Curie

Bulharský kultúrny inštitút predstavil 8. júna žiakom Bulharskej školy Christa Boteva v Bratislave a ich kamarátom najnovšiu rodinnú komédiu Prípad Curie. Premietanie bolo venované Dňu detí, 1. júnu.

Riaditeľka BKI, pani Vania Radeva, predstavila režiséra Andreja Chadživasileva a zaželala mu, aby nakrútil sériu detských filmov, venovaných vedeckým objavom. Andrej Chadživasilev predstavil divákom technológiu procesu tvorby filmu, ktorý sa objavil po pomerne dlhšej absencii detských filmov v domácom bulharskom filme v minulých rokoch. Deťom  oznámil, že ďalší film, ktorý sa už nakrúca, nesie názov Prípad Tesla. Ukázalo sa, že režisér seriózne spolupracoval s deťmi z Bulharskej školy v Bratislave, pravidelne im dával cenné rady, ako vytvoriť vlastný scenár filmu, ako sa podľa neho riadiť, ako technicky vybrať prostredie na nakrúcanie a ako sa správať pred kamerou. Niektorí starší žiaci sa rozhodli skúsiť šťastie na vysokých filmových školách v Prahe, Bratislave či Sofii.

Deti so záujmom sledovali príbeh, ktorý rozpráva o školskom priateľstve. Tony je učenlivý, zapálený pre vedu a sníva o tom, že sa raz stane veľkým vedcom. Jeho detská izba pripomína laboratórium a svoju experimentálnu myš pomenoval po objaviteľke rádioaktivity – Marie Curie. Hoci má len 8 rokov, Tony sa so svojím experimentom objaví na Národnom festivale vedy. Jeho susedka Raja, tiež 8-ročná, navštevuje baletnú školu  a namiesto učenia sa skôr venuje pestvám a šibalstvám. Často Tonymu prekáža, ktorý sa nemôže kvôli tomu sústrediť na vedecké pokusy. Raja sa priatelí aj so školským šikanérom Stefanom. Raja chce pomôcť Stefanovi spraviť test z matematiky, ale Tony odmietne  spolupracovať a tak Marie Curie unesú. Aby ju Tony získal späť, musí čeliť novým výzvam. Školské baletné predstavenie na plnej čiare sa zrúti s ranou, no namiesto toho sa zrodí nové priateľstvo.

Film podporuje Národné filmové centrum a jeho producentom je Plamen Jordanov. Autorkami scenára sú Sabina Ivanova a Plamena Velkovski, ktorý vznikol za pomoci Kirila Orlova, Anny Damjanovej a Veni Petrovej. Na realizácii filmu sa podieľala dlhoročná tvorivá skupina režiséra Andreja Chadživasileva - kameraman Božidar Simeonov, scénografka Christina Djakova a skladateľ Georgi Strezov.

Pred premietaním v BKI v Bratislave bol film súčasťou programu festivalu detských filmov v Zlíne v Českej republike.

Medzinárodný festival detských folklórnych súborov

Medzinárodný festival detských folklórnych súborov

Bratislava oslávila deň Christa Boteva  a hrdinov, padlých za slobodu

Bratislava oslávila deň Christa Boteva a hrdinov, padlých za slobodu