Zlatý súdok 2014 – 20. ročník medzinárodnej súťaže karikatúr

Zlatý súdok 2014 – 20. ročník medzinárodnej súťaže karikatúr

Dňa 01.04. 2014 sa v Šarišskej galérii v Prešove konala vernisáž výstavy najlepších kresieb 20. jubilejného ročníka prestížneho, a už v celom svete známeho, humoristického podujatia kresleného humoru na tému pivo.

IMG_2904.JPG

Zlatý súdok je medzinárodná súťaž karikatúr, ktorá vznikla v roku 1994 na základe toho, že vtedajší majiteľ Pivovaru ŠARIŠ súhlasil s vydaním a financovaním humoristicko-satirického časopisu BUMERANG. Redakcia z vďačnosti k tomuto gestu vyhlásila 1. ročník súťaže pod názvom Zlatý súdok. Koná sa každoročne v Prešove od r. 1995 do dnešných dní, vždy 1. apríla – v deň bláznov. Výstavu otvoril pán Fedor Vico – karikaturista, konateľ súťaže a bývalý „Vicopresident“ časopisu Bumerang.

Bulharský kultúrny inštitút a organizátori Zlatého súdku medzi sebou dlhoročne spolupracujú a podieľajú sa na konaní tejto jedinečnej a satirikmi obľúbenej súťaže.

Tohto roku boli predstavení bulharskí karikaturisti Valentín Georgiev, Ivelin Stojanov, Nikolaj Arnaudov, Trajko Popov, Veselin Zidarov, Tsocho Peev a 154 ďalších autorov z38-mich rôznych krajín sveta.

Po vyhlásení výsledkov súťaže členmi poroty, ktorí tvorby vyhodnotili, boli v dobrej nálade a žartujúc odovzdané ceny najúspešnejším autorom najzábavnejších a najvtipnejších karikatúr.

Veľkú cenu získal Krysztof Grzondziel z Poľska, 1. cenu a zároveň cenu Bulharského kultúrneho inštitútu - Sasho Dimitrijevic zo Srbska. Cenu mu odovzdala pani Vania Radeva, riaditeľka BKI.  Druhú cenu, ktorá je zároveň aj odmena Českej únie karikaturistov získal Trayko Popov z Bulharska. Víťazi dostali diplomy, pozlátené plakety a skromné finančné odmeny.

Na vernisáž prišli mnohí návštevníci, medzi nimi aj najobľúbenejší slovenskí karikaturisti. Počas akcie vládla dobrá nálada, smiech, pivo a slovenská i rómska hudba.

Organizátori: Šarišská galéria v Prešove a BKI Bratislava.

Sila občianskej spoločnosti: osud Židov v Bulharsku

Sila občianskej spoločnosti: osud Židov v Bulharsku

Turnaj v spoločenskej hre Tabla

Turnaj v spoločenskej hre Tabla