Otvorenie 25. jubilejného Bienále ilustrácie Bratislava BIB 2015

Otvorenie 25. jubilejného Bienále ilustrácie Bratislava BIB 2015

Slávnostne otvorenie 25. jubilejného ročníka medzinárodného podujatia Bienále ilustrácií Bratislava BIB sa konalo dňa 4. septembra 2015 v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Boli udelené ceny pre najlepšie ilustrácie, ktoré vybrali členovia medzinárodnej poroty BIB. BIB sa už polstoročie koná pod záštitou UNESCO a Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY) a s podporou Ministerstva kultúry SR. Jeho hlavným organizátorom je BIBIANA – Medzinárodný dom umenia pre deti.

Na otvorení mali príhovor Marek Maďarič – minister kultúry Slovenskej republiky, Lynne Patchett – vedúca výkonného úradu UNESCO pre kultúru, Dušan Roll – zakladateľ BIB, Peter Tvrdoň – riaditeľ BIBIANY ako aj viacerí účastníci z rôznych krajín a medzinárodných inštitúcií. Niektorí si prevzali ocenenie za dlhoročnú spoluprácu. Tiež bolo udelených 11 prestížnych cien za ilustrácie výtvarníkom a ďalšie pre vydavateľstvá. K BIB vydala známku Slovenská pošta. Jej motívom je ilustrácia Dušana Kállaya z knihy Alica v krajine zázrakov od Lewisa Carolla. Dušan Kállay získal Grand Prix na 9. ročníku BIB v roku 1983 a je jediný slovenský výtvarník, ktorý má toto najvyššie ocenenie. Tento rok Grand Prix získala ilustrátorka Laura Carlin z Veľkej Británie.

Medzinárodná súťažná prehliadka originálov ilustrácií kníh v rámci 25. jubilejného ročníka Bienále ilustrácií Bratislava – BIB 2015 sa koná od 4. septembra do 25. októbra 2015 v Dome umenia v centre Bratislavy. Tohtoročného BIB sa zúčastnilo rekordný počet ilustrátorov – 355 z 50 krajín, vrátane bulharskej výtvarníčky Zary Bujuklijskej.

Zara Bujukljska (19.06.1981, Sofia) vyštudovala odbor “Kniha a grafický dizajn” na Vysokej škole výtvarných umení v Sofii. Patrí medzi obľúbené mladé bulharské talenty. Vraví, že inšpiráciu pre svoju tvorbu čerpá z detstva. Zaryne ilustrácie vyžarujú čaro a nezbednosť, jej štýl je nežný a pestrofarebný. Na výstave v rámci Bienále vystavuje 10 ilustrácií z knihy Viktora Samuilova – „To nie je spravodlivé“. http://zara-art.com/staff/illustrations.php

Organizátori: BIBIANA – Medzinárodný dom umenia pre deti s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, BKI Bratislava.

BIB 2015 – UNESCO – Workshop „Albína Brunovského“

BIB 2015 – UNESCO – Workshop „Albína Brunovského“

Referendum 2015

Referendum 2015