BIB 2015 – UNESCO – Workshop „Albína Brunovského“

BIB 2015 – UNESCO – Workshop „Albína Brunovského“

V rámci Bienále ilustrácie Bratislava BIB 2015 sa od 06. do 11.09.2015 v Mojmírovciach konal aj BIB – UNESCO – Workshop „Albína Brunovského“ 2015. Účastníci semináru boli z Bulharska, Litvy, Indonézie, Lichtenštajnska, Iránu, Českej republiky, Ruska, Brazílie, Palestíny a Kolumbie. Bulharsko predstavoval mladý vizuálny umelec Boris Pramatarov. Seminár sa skladal z diskusií a tvorby na tému Premena pod vedením slovenského výtvarníka Igora Piačku.

Každá krajina, má svoju vlastnú tradíciu ľudových alebo autorských rozprávok, povestí, legiend a mýtov. Výtvarníci mali za úlohu vytvoriť 3 ilustrácie ku tejto téme a predstaviť ostatným účastníkom svoj príbeh, ktorý zobrazuje. Technika bola ľubovoľná – ceruza, pero, akvarel, gvaš, pastel, akryl…

Workshop skončil kolektívnou výstavou účastníkov.

Boris Pramatarov (1989) ukončil štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Sofii, kde získal bakalársky titul v odbore „Kniha a tlačová grafika“ a magisterský titul v odbore „Grafické umenie” na Kráľovskej akadémii umení v Gente (Belgicko). Špecializoval sa v odbore „Ilustrácia a grafický dizajn“ na Vysokej škole výtvarných umení „Sint Lucas“ (Gent) a na univerzite „Duksung“ v Soule, Južná Kórea. Bol jedným z desiatich finalistov na Medzinárodnom festivale komisku v Angoulême (2013) v kategórii “Mladé talenty”. Jeho projekt „Stroj na kocky“ bol publikovaný v albume časopisu „Ikonograf-Ateliér BD“. V roku 2011 bol finalistom súťaže pre ocenenie Raymonda Leblanca s projektom komiksu „Chvála na internete“ a zúčastnil sa výstavy finalistov v múzeu MUF v Bruseli (september 2011 – marec 2012). Mal šesť samostatných výstav v Sofii a Bruseli, je autorom štyroch kníh o umení: „Čerofobia“ (E² / L'Appât, Brusel, 2015), "Amigdala" (United Dead Artists, Paríž, 2013), "Dopelgenger" (Sofia , 2013) a "Moji démoni" (Sofia, 2012). Jeho ilustrácie boli zverejnené v "New York Times". „Postindustrial“ (2015) je jeho prvý animovaný film.

Organizátori: BKI Bratislava, BIBIANA – Medzinárodný dom umenia pre deti.

Medzinárodný výtvarný festival Snina 2015

Medzinárodný výtvarný festival Snina 2015

Otvorenie 25. jubilejného Bienále ilustrácie Bratislava BIB 2015

Otvorenie 25. jubilejného Bienále ilustrácie Bratislava BIB 2015