Vianočný charitatívny bazár 2017

Vianočný charitatívny bazár 2017

Dňa 26. novembra 2017 sa v Starej tržnici v Bratislave uskutočnil 26. Vianočný charitatívny bazár. Organizátorom bazáru bol Medzinárodný dámsky klub v spolupráci s diplomatickými misiami a kultúrnymi inštitúciami na Slovensku.

2.jpg

Tento rok sa ho zúčastnili Bulharsko, Grécko, Turecko, Slovensko, Francúzsko, Taliansko, Egypt, Irak, Japonsko, Bielorusko, Rumunsko, Gruzínsko, Azerbajdžan, Ukrajina, Rusko, Rakúsko, Nórsko, Izrael, USA a ďalšie. Ponúkali suveníry, propagačné materiály, jedlá, nápoje a rôzne typické produkty daných krajín a pre návštevníkov bola pripravená vianočná tombola s hodnotnými cenami.

3.jpg

Bulharský stánok bol už z diaľky rozpoznateľný svojou výzdobou – bulharskými krojmi a plagátmi, zobrazujúcimi krásu Bulharska. Dokonca aj J.E., mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Bulharskej republiky v Slovenskej republike pani Jordánka Čobanova, vítala hostí v krásnom bulharskom kroji. Naši účastníci pripravili pre hostí tradičné bulharské jedlá ako banicu (slaný syrový koláč), tikvenik (tekvicový koláč), sladká baklava, čevapčiči, kjufteta (mäsové guľky na rošty), bulharské vína a vianočné suveníry. Veľký záujem u dám vyvolali aj produkty kozmetickej značky Bulharská ruža – Plovdiv.

Vďaka spoločnému úsiliu veľvyslanectva Bulharskej republiky v Slovenskej republike, Bulharskému kultúrnemu inštitútu, bulharskej škole a bulharským podnikateľom na Slovensku bola naša krajina dôstojne prezentovaná. Aj tohtoročný výťažok z predaja bol použitý na dobročinnosť na území Slovenska, a to vo sfére zdravotníctva, vzdelávania, pre ľudí s hendikepom a i.

Podujatia sa zúčastnila bulharská veľvyslankyňa, ako aj ďalší diplomati z bulharského veľvyslanectva, učitelia z bulharskej školy a celý pracovný tím BKI. Na bulharskom stánku sa zastavovali veľvyslanci iných krajín, zahraniční hostia Bratislavy, Slováci, ktorí poznajú a majú radi bulharskú kuchyňu a kultúru vďaka letným zážitkom na pobreží Čierneho mora. Všetky kozmetické a kulinárske výrobky sa predali veľmi rýchlo a veľkému úspechu sa tešilo bulharské víno a suveníry. Toto umožnilo bulharskému tímu vyzbierať solídnu čiastku, ktorú darovali na charitu. Podarilo sa im tak prepojiť bulharského a slovenského vianočného ducha v mene dobra a lásky.


 

7.jpg
8.jpg
KNIHA DOC. VLADIMÍRA PENČEVA – BULHARSKÁ KOMUNITA  V STREDNEJ EURÓPE

KNIHA DOC. VLADIMÍRA PENČEVA – BULHARSKÁ KOMUNITA V STREDNEJ EURÓPE

O človeku a vrane

O človeku a vrane