Novinky v súčasnom bulharskom umení na verejných priestoroch

Novinky v súčasnom bulharskom umení na verejných priestoroch

16. októbra 2018 v Bulharskom kultúrnom inštitúte v Bratislave prof. Dr. Boyan Dobrev predstavil svoju výstavu spolu s prednáškou zameranou na mestské prostredie v Sofii a niektorých ďalších veľkých mestách v Bulharsku.

„Vývoj umenia v architektúre v hlavnom meste Sofii a v Bulharsku sa vyznačuje dvoma hlavnými trendmi. Prvým je doslova architektonický a štylistický transfer hotových európskych modelov. Vznikali palácové súbory, parky, štátne ústavné a administratívne budovy. Novovytvorená krajina potrebovala sebadôveru a pocit rovnosti s ostatnými európskymi krajinami. Prvým príkladom tohto trendu je palác v Evksinovgrade pri Varne, vo francúzskom zámockom štýle Ľudovíta XIII. Ďalšími významnými príkladmi sú Národné divadlo (1907), Cársky palác v Sofii, Hlavná stanica. Druhá tendencia súvisí s hľadaním kontinuity s bulharskou stredovekou cárskou stavebnou tradíciou. Cieľom je oživiť kultúru doby Simeonovho „zlatého“ veku v modernej dobe, čo je zrejmé v Synodálnom paláci, v budove Sofijskej tržnici, v Mestských minerálnych kúpeľoch a ďalších.

V posledných rokoch zažil svet umenia v architektúre nebývalý rozmach. Prichádzajú nové digitálne technológie, príležitosti na objemné zhmotnenie predtým nepredstaviteľných materiálov. Nové technológie určia smer budúceho rozvoja a práve tento trend určil môj výber prednášky ako zameranie na umenia v architektúre“, zhrnul profesor.

Prof. Dr. Bojan Dobrev je autor  významných projektov, spojených so vznikom Hlavnej železničnej stanice v Sofii, výstavných priestorov, námestí, fontán a iných verejných objektov. On je vedúci katedry Nástenných malieb na Vysokej škole výtvarných umení v Sofii, doktor kunsthistórie a profesor Interaktívnych multimédií na CalArts, Valencia a v Kalifornii, USA, 2007. 

Je držiteľom ceny Zväzu bulharských umelcov za najlepšiu nástennú maľbu za rok 1987 a cenu v súťaži o estetizáciu Sofie, 1987 za nástenný panel Duch a hmota. Je autorom desiatok výstav po celom svete.

Boyan Dobrev získal spolu s Ministerstvom školstva a vedy projekt európskeho programu v oblasti multimediálneho vzdelávania Open Discovery Space, 2012. Navrhuje a realizuje 7 multimediálnych vzdelávacích aplikácií pre spoločnosti Anubis a Bulvest 2000 - 2011. Vytvára webovú stránku Virtuálne Bulharsko spolu s vydavateľstvom Trud - Práca. Je autorom prvého umeleckého hologramu v Bulharsku. Je autorom mnohých multimediálnych realizácií pre potreby Ministerstva zahraničných vecí a Sofijskej univerzity Sv. Kliment Ohridski, pre Ministerstvo hospodárstva, Veľvyslanectvo USA v Bulharsku. Ako držiteľ dvoch Fulbrightových štipendií z bulharsko-americkej Fulbrightovej vzdelávacej výmennej komisie a Národnej akadémie výtvarných umení, jeho prednášku a výstavu v Bratislave si uctili bývalá riaditeľka a členka správnej rady v Bulharsku Julia Štefanová, ako aj pani Jana Tomková, riaditeľka odboru kultúrnej diplomacie Fulbrightovej komisie v Bratislave.

From the Danube to the Aegean. Paradigm shifts in Iron Age

From the Danube to the Aegean. Paradigm shifts in Iron Age

Autori a plagáty

Autori a plagáty