Nálady z bulharského Čiernomoria

Nálady z bulharského Čiernomoria

Dňa 12.4.2018 bola v priestoroch Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave otvorená výstava umeleckej fotografie, venovaná morským krásam Bulharska. Autormi výstavy sú Margarita Cvetkova a Radion Stoev, zatiaľ čo dáma má osobný vzťah k severnému Čiernomoriu, pán sa orientuje na južné Čiernomorie.

Margarita Cvetkova je trénerka a konzultantka v oblasti osobného rozvoja. Jej skutočnou záľubou je však umelecká fotografia prírodných objektov.  Fotografiu vníma ako zdroj inšpirácie, povzbudenie sebavyjadrenia a rozvoj tvorivých schopností. Píše vlastný blog a má stránku na Facebooku – Medzi nebom a zemou (Between Sky and Earth), kde publikuje svoje fotky a texty. Na výstave v Bratislave boli vyzdvihnuté jej impresionistické zábery skál Kaliakry a Yailaty v zlatej a oceľovej farbe, divoké miesta Kamenného brehu a Tyulenova, tyrkysová voda zálivu Zelenka a lazúrovo modrá farba zálivu Tuzlata.  

Radion Stoev je absolvent Univerzity Komenského v Bratislave. Podieľal sa na archeologických výskumoch na ostrove Sv. Ivan pri Sozopole, kde získal množstvo úchvatných záberov, ktoré boli súčasťou tejto expozície. Ako predstaviteľ turistických a cestovných agentúr z Česka a Slovenska cestuje po južnom Čiernomorí, kde je jeho neoddeliteľnou súčasťou fotoaparát, vďaka čomu vznikli nádherné zábery miest, ako Atia, Dyuni, Prímorsko, kempingového strediska Záhrada a Sozopol.

4.jpg

Nie len Bulhari, ktorí milujú pobrežie Čierneho mora, ale aj Slováci boli oslovení, aby porozprávali svoje nostalgické spomienky na Bulharsko. Tieto okúzľujúce a malebné zábery oboch autorov, prinútili oddané slovenské publikum,  aby si spomenulo na svoje romantické prímorské zážitky, a aby si ľudia priali opätovnú a priateľskú návštevu Bulharska.

5.jpg
Mozaika – hudobný projekt

Mozaika – hudobný projekt

Detský chór Milka Stoeva – Veľkonočný koncert mladých spevákov z Burgasu

Detský chór Milka Stoeva – Veľkonočný koncert mladých spevákov z Burgasu