List sovietskemu kamoškovi - satirická monodráma

List sovietskemu kamoškovi - satirická monodráma

Bulharské spoločenstvo v Bratislave oslávilo 30. výročie pádu Berlínskeho múru satirickou monodrámou, ktorá sa hrala 12.11.2019 v Divadle Malá Scéna. Predstavenie bolo organizované Вulharským kultúrnym inštitútom a bolo pod záštitou J. E., mimoriadnej a splnomocnenej veľvyslankyne Bulharskej republiky na Slovensku, pani Jordanki Čobanovej. Ona blahoželála prítomným k výročiu demokratických zmien a odlúčeniu Východnej Európy od sovietskej politickej „obežnej” dráhy. „Každý z vás osobne vzal do úvahy svet, v ktorom žil pred a po víťazstve demokracie. Som rada, že dnes sa môžeme pozrieť na minulosť cez šošovku satiry“, uviedla veľvyslankyňa Čobanová.

Mladý a talentovaný herec Alexander Valeriev sa premenil v 9 rolách pod sprievodom ruských a bulharských pochodov a hitov z obdobia socializmu. Jeho talent je presvedčivý a sľubuje, že ho dovedie do najprestížnejších scén bulharského divadla.

Hra odhaľuje smiešny a zároveň smutný osud pioniera Petra z malého mestečka, ktorý sa rozhodol napísať list neznámemu sovietskemu kamoškovi, ako bolo zaužívané v tom čase, a podeliť sa o svojom živote. Divákom sa pripomenula socialistická patetika učiteľov, výchovné metódy priemernej bulharskej rodiny, zbavené možnosti pozrieť sa za hranicu železnej opony, nezmyselné pionierske iniciatívy, absurdita, s ktorou školský upratovač stavia raketu z druhotných surovín a dokonca aj hrá, že na nej vzlietne.

Hra je držiteľom ocenení dramaturgie na divadelných festivaloch Nová bulharská drámaAskeer za súčasnú bulharskú dramaturgiu. Scenár a réžia sú dielom Nikolaja Gunderova. Mladý a talentovaný umelec absolvoval divadelnú réžiu a dramaturgiu na Vysokej škole výtvarných umení v Prahe a je hlavným režisérom divadla v Moste v Českej republike, vďaka ktorému sa stal populárnym nielen v Bulharsku, ale aj v Českej republike a na Slovensku. Gunderov je známy v divadelných kruhoch pre svoj veľký zmysel pre humor. Veľký český filmový režisér a nositeľ Oskara Jiří Menzel opisuje scenár ako „detailný pohľad do krehkého sveta dospievajúceho človeka“. Kritici uznávajú, že „táto hra sa líši ako niečo zvlaštného v žánri súčasnej komédie“ (Prof. Violeta Dečeva). Podľa známeho dramatika Hrista Boyčeva je hra pôsobivá a dialóg v nej je dokonalý - zároveň prirodzený, aktívny, skromný ​​a rezonujúci.

Publikum cez slzy tlieskalo tejto tragikomédii.

Nikolina Chakardakova

Nikolina Chakardakova

27. medzinárodný knižný veľtrh v Bratislave BIBLIOTEKA 2019

27. medzinárodný knižný veľtrh v Bratislave BIBLIOTEKA 2019