27. medzinárodný knižný veľtrh v Bratislave BIBLIOTEKA 2019

27. medzinárodný knižný veľtrh v Bratislave BIBLIOTEKA 2019

Bulharský kultúrny inštitút a Zväz bulharských intelektuálov v Bratislave predstavil 8.11.2019 dvoch známych slovenských spisovateľov na 27. medzinárodnom knižnom veľtrhu na Inchebe.

Prekladateľ prvej knihy Trol - Asen Milčev, autor Michal Hvorecký a literátka Mája Jančeva sa zúčastnili diskusie na túto tému - ako by mohol vyzerať svet, keď v ňom vládne dezinformácia a falošné správy sa podávajú na dennom poriadku. Michal Hvorecký je presvedčený, že sci-fi sa čoskoro stane realitou a v internetovom priestore už dominuje propaganda ako v príbehu jeho románu. Byť trolom sa stalo byť verejne uznávaným povolaním. Hlavné postavy v románe - mladý pár, vstúpi do továrne na falošné správy s ušľachtilým cieľom odhaliť trolov. Čoskoro však zistia, že vstupom do tohto prostredia riskujú stratu nielen svojej identity, ale možno aj života. Hvorecký vysvetlil  publiku, že vo svojej knihe hovoril o skutočnom mieste na Slovensku s názvom Čierna diera. Román je na knižnom trhu vďaka vydavateľstvu Nesmrteľné myšlienky, Sofia, 2019.

Pamätaj na cára predstavila riaditeľka bulharského kultúrneho inštitútu - pani Vania Radeva. Román je dielom známeho slovenského spisovateľa Antona Hykischa a do bulharčiny ho preložila Ľudmila Kotarová, ktorá bola počas podujatia na online linke v Sofii. Pred slovenským publikom boli pripomenute historické fakty o dynastii Sax-Coburg-Gotha a jej úlohe v bulharských dejinách: „Toto je kniha, ktorá odhaľuje kuriózne a málo známe fakty zo života bulharského cára Ferdinanda I, ktorý bol podmanený ambíciami prevziať Konštantínopol´, a tak doviedol našu krajinu k dvom národným katastrofám“, povedala riaditeľka BKI. Ona tiež pripomenula neúspešný pokus jeho vnuka Simeona o zmierenie národa v tých dňoch, keď bol zvolený za predsedu vlády v rokoch 2001-2005.

Anton Hykisch odhalil, že Ferdinand bol pre neho v tom čase jednou z najzáhadnejších a najzvláštnejších osobností Európy - vzdelanec, estéta, katolík, okultista, hovorilo sa o ňom, že bol bisexuál, mazaný politik a uznávaný vedecký pracovník - botanik a zoológ. Na druhej strane je popísaný neznámy slovenský mladík, cárov pobočník (strýko autora tohto románu). Spisovateľ preplieta historické fakty a fikcie, palácové intrigy, príbehy lásky a nenávisti, cesty z Európy do Istanbulu cez Berlín, Petrohrad, Paríž. Román nás vracia späť do zabudnutého sveta „belle epoque“ navždy pochovaného hrôzami prvej svetovej vojny. Knihu vydala vydavateľstvo ERGO, Sofia, 2019.

List sovietskemu kamoškovi - satirická monodráma

List sovietskemu kamoškovi - satirická monodráma

Ethno-Jazz energia v Bratislave

Ethno-Jazz energia v Bratislave