Ethno-Jazz energia v Bratislave

Ethno-Jazz energia v Bratislave

Etno-jazzový koncert skupiny 2 Men Orchestrta v ktorom vystúpili Nikolaj Ivanov – OM, klavír, gitara, flauta a spev, a Peter Jordanov – Bunny, bicie nástroje, sa konal v Вulharskom kultúrnom inštitúte dňa 04.11.2019. Dvaja rovnako zmýšľajúci hudobníci tvoria celý orchester - hrajú na desiatky nástrojov. Pri hraní robí Bunny kúzla s bubnom heng, kahonom, africkým jambe, elektronickým vlnovým bubnom a s rôznymi perkusiami vrátane rainsticks, ktoré vytvárajú atmosférické zvuky. Desiatky poslucháčov tlieskali  piesňam Nikolaja Ivanova, ktoré spájajú indické a africké melódie s ľudovými piesňami z hôr Rodopae.

Riaditeľka BKI pani Vania Radeva privítala dvoch virtuózov, a povedala hosťom: „Budeme počuť jedinečný koncert, ktorý vám prinesie  skutočný pôžitok.“  Ona ohodnotila OM-a ako univerzálneho umelca - hudobníka, a skladateľa, ktorého krédo je syntézou medzi tradíciou a súčasnou hudbou a Bunnyho ako mladého virtuóza zo skupiny Oratnica. Radeva pripomenula, že bulharská formácia pôsobila skvele na slávnom trenčianskom festivale – Bažant Pohoda.

„V polyfonickom znení je bohatstvo sveta, ktorý nás obklopuje. On sa chveje touto energiou, ktorá nás upokojuje, dodáva nám sebavedomie a robí nás schopnými milovať. Hudba je najväčším vzletom a najväčšou bránou k sublimácii všetkého, čo je každodenné, všedné a ubíjajúce. Našou snahou je pomôcť ľuďom, ktorí nás počúvajú aby mohli vzlietnuť“, povedal Nikolaj Ivanov - OM.

Okrem mnohých exotických nástrojov oni používali aj moderné technológie, aby ich hudba bola rovnako výkonná a viacvrstvová a znela ako orchester. Bohatú zvukovú štruktúru tvorila nahrávka vylepšených zvukov a tónov. Ich hudba bola syntézou jazzovej, etnickej, sakrálnej a ezoterickej hudby s dôrazom na vibrácie jednotlivého zvuku, ktorý priťahoval takmer tichú energiu ku „crescendu“. Obaja predviedli autorské kompozície pre filmy, ako napríklad „Potopenie Sozopolu“, „Jedna kalória jemnosti“, „Slnečné“, „Venované ohňu“, „Pravda o Orfeovi“ a ďalšie.

Nikolaj Ivanov - OM je autorom hudby viac ako 50 filmov a vydal 25 CD v Nemecku, Maďarsku, Francúzsku, Nórsku a Bulharsku. Koncertoval takmer vo všetkých európskych krajinách, na Ďalekom a Strednom východe a v Afrike a zúčastnil sa mnohých prestížnych festivalov. On ma 49 samostatných výstav. Za filmovú hudbu získal rad ocenení, medzi ktoré patria „Leonardo's Golden Horse“ a „Musique e cinema du Monde“ a cenu za najlepšiu filmovú hudbu na filmovom festivale v Los Angeles Independent Film Fest.

27. medzinárodný knižný veľtrh v Bratislave BIBLIOTEKA 2019

27. medzinárodný knižný veľtrh v Bratislave BIBLIOTEKA 2019

Ivajlo Stoyanov rozlomil rožné priestory

Ivajlo Stoyanov rozlomil rožné priestory