Ivajlo Stoyanov rozlomil rožné priestory

Ivajlo Stoyanov rozlomil rožné priestory

Výstava fotografií s názvom Rožné priestory otvoril Bulharský kultúrny inštitút  2.11. 2019. Podujatie sa konalo v rámci 21. medzinárodného festivalu fotografie v Bratislave. „Inštitút sa každoročne zúčastňuje prestížnej akcie, ktorú organizuje Stredoeurópsky dom fotografie v hlavnom meste SR. Tieto výstavy ukazujú, že v Bulharsku moderná fotografia má tradíciu a je súčasťou aktuálneho kultúrneho procesu. Podstatou Ivajlových obrazov je priesečník viacrozmerných realít, ktoré zahŕňajú časový faktor. Koncept uhlových priestorov existuje ako metafora miesta, ktoré obsadzuje každý človek v spoločnosti.“ Týmto slovom otvorila výstavu riaditeľka kultúrneho inštitútu pani Vania Radeva.

Václav Macek sa poďakoval za dlhodobý spoločný dialóg a pripomenul, že kreativitu Ivajla Stoyanova pozná už 5 rokov a rád ho prezentuje na tomto fóre, ktoré už dávno organizuje. Ivajlo Stoyanov vyjadril svoje prekvapenie a radosť z preplnenej haly ústavu. Desiatkam hostí povedal, že rád rozlamuje klišé a neštandardne prezentuje svet. „Vitajte v nových rohových priestoroch, ktoré sa dnes vytvorili v Bulharskom kultúrnom inštitúte. Som muž obývajúci rohové priestory. Oni sa odrážajú vo mne“, povedal Stoyanov vo svojej uvítacom prednese. On vysvetlil, že aj zrekonštruované budovy socialistických panelákov musia pôsobiť výtvarne, a uviedol, že jeho fotografie pozostávajú z troch záberov, ktoré sa kombinujú do jednej spoločnej kompozície. Takto sa realita mení na  neskutočnosť  ale pred očami pozorovateľov sa vytvára a odráža pocit o skutočnosti. On sa domnieva, že okrem umeleckú, jeho fotografie majú aj dokumentárnu hodnotu, pretože mnohé z jeho záberov sa už v realite zmenili.

Ivajlo Stoyanov absolvoval fotografiu na Vysokej škole výtvarných umení na univerzite Johannesa Gutenberga v Mainzi, Nemecko. Od roku 2010 je profesorom a zakladateľom špecializácie konceptuálnej fotografie na Novej bulharskej univerzite v Sofii. Je spoluzakladateľom skupiny Kunstlicht for Photography, Wiesbaden - Nemecko, Space for Contemporary Photography - Photoconcept a Platformy Contemporary Photography - Bulgarianphotographynow. Ivajlo je autorom a kurátorom mnohých samostatných a kolektívnych výstav. Jeho fotografie boli publikované vo významných fotografických publikáciách ako je Photonews, Artflash. Zúčastnil sa na Sofijskom fotografickom festivale v r. 2013 a na Blagoevgradskom festivale súčasného umenia, ako aj na výstave súčasného bulharského umenia v Európskom parlamente v Bruseli - ART na EP v roku 2018. Jeho diela boli zaradené do zbierok Národnej galérie umenia v Sofii, Galérie mesta Sofie, Galérie Erharda Witzela, Wiesbaden-Nemecko, Múzeum súčasného umenia QuadrART, Dornbirn, Rakúsko a do súkromných zbierok.

Od začiatku roku 2019 sa diela zo série Rožné priestory predávajú v galérii SINGULART v Paríži.

Výstava v BKI bude pokračovať až do decembra.

Ethno-Jazz energia v Bratislave

Ethno-Jazz energia v Bratislave

Zlé dievča

Zlé dievča