65 rokov Národná stredná škola úžitkového umenia sv. Lukáš

65 rokov Národná stredná škola úžitkového umenia sv. Lukáš

Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave otvoril 28.02.2019 výstavu pri príležitosti 65. výročia Národnej vysokej školy úžitkového umenia Sv. Lukaša v Sofii. Je to kultúrna inštitúcia s bohatou históriou a autoritou. Jej patrónom je Sv. Lukаš - zakladateľ kresťanskej maľby a výtvarného umenia. Od malej remeselnej školy na okraji mesta, ktorá bola založená v roku 1953, cez štatút umeleckej priemyslovky v štvrti Darvenica, táto škola dnes je už národné gymnázium výtvarného a úžitkového umenia. Nachádza sa v budove, ktorá je architektúrnou pamiatkou kultúry, postavenej v rokoch 1922-1929 podľa projektu arch. Michaila Puškarova. Dnes na národnej strednej škole sv. Lukaša študuje vyše 400 študentov z oblasti umeleckého rezbárstva, umeleckej textílie, spracovania kovov, hračiek a suvenírov, priestorového dizajnu a reklamnej grafiky. Pred piatimi rokmi bola odbor Silikátový dizajn a sklo vytvorený s veľmi dobrou materiálovou základňou, ktorú financovala nadácia Amerika pre Bulharsko. V roku 2017  absolvoval prvý ročník najnovšieho odboru Módny dizajn.

Výstava na BKI v Bratislave predstavuje diela zo všetkých disciplín - skice, ako aj maľby vytvorené počas výučby a tvorivej praxe študentov. Ich diela boli vystavené v mnohých galériách v Bulharsku a v zahraničí a talent a zručnosti ich autorov boli vysoko ohodnotení.

Na vernisáži bolí prítomní profesori a študenti partnerských škôl v Bratislave, ako sú Súkromná stredná umelecká škola dizajnu,  Škola úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru, ako aj Súkromná Škola úžitkového výtvarníctva  v Bratislave. Z Londýna prišla bývalá stredoškolská študentka Denica Bakardžieva, ktora absolvovala Vysokú školu výtvarných umení v Sofii a prestížnu univerzitu London University of Arts -  sv. Martins´ v Londýne. Jej stretnutie s bývalou profesorkou a vedúcou pani Liliou Balevovou, ktorá je teraz riaditeľkou milovanej školy, bolo vzrušujúce a plné zábavných udalostí a vtipných príbehov.

22.jpg
Zrkadlo času. Ženská krása v priebehu storočí

Zrkadlo času. Ženská krása v priebehu storočí

Festival SURVA 2018. Fotografie Michala Hertlíka.

Festival SURVA 2018. Fotografie Michala Hertlíka.