Bulharské ozveny

Bulharské ozveny

Básnická zbierka PROTI NOCI z pera klasika slovenskej literatúry Jána Smreka (1898 - 1982) sa stala inšpiráciou pre bulharského hudobného skladateľa a dirigenta žijúceho na Slovensku - Konstantina Ilievského.
Majstro Ilievsky časť tejto básnickej zbierky zhudobnil do autorského diela s rovnomenným názvom PROTI NOCI. Premiéra koncertu bola v Bratislave dňa 3. augusta 2021.
Do Vašej pozornosti upriamujeme audiovizuálne spracovanie tohto koncertu ako príležitosť na retrospektívu umeleckého zážitku v aktuálnom čase jesennej nálady.

Na aktuálnu tému

V kalendárnom roku 2021 si pripomíname 50. rokov Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave. Napriek pandémii sa nám doteraz podarilo uskutočniť sériu podujatí venovaných tejto udalosti. V septembri sa v Zičiho Paláci konal virtuózny koncert klaviristu Ivana Yanakova, v novembri v historickej budove SND bola premiéra divadelného predstavenia pre deti a pre dospelých LUSKÁČIK, bulharských tvorcov: režisérky a dramaturgičky Biserki Kolevskej, scénografky a výtvarníčky Natálii Gočevej a hudobného skladateľa Nelko Kolarova. Táto inscenácia vznikla na domovskej scéne Starého divadla Karola Spišáka v Nitre.

Aktuálne Vás pozývame do priestorov zrenovovaného Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave na fotografickú výstavu Mihaila Novakova s názvom UČIŤ SA NEVIDIEŤ.
V Pistoriho paláci v Bratislave je autorská expozícia Borisa Missirkova a Georgiho Bogdanova - PO STOPÁCH SLÁVNEJ MINULOSTI.

https://www.youtube.com/watch?v=fThVyxZwp88


Viacej informmácií o našich podujatiach na www.bulkis.sk

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Veliko Marinčevsky – Grafika

Veliko Marinčevsky – Grafika