Veliko Marinčevsky – Grafika

Veliko Marinčevsky – Grafika

10.11.2021 sa v sále novootvorenej Station Contemporaray Art Gallery v Bratislave sa konala vernisáž bulharského autora Velika Marinchevského (1978), z katedry Grafika Bulharskej VŠVU v Sofii.  

Toto je jeho 22. samostatná výstava a je vyber z dvoch grafických cyklov Cítiť Prírodu  a Lunárne reflexie. Diela sú vytvorené v známom grafickom centre v Guanlan v Číne, počas siedmich tvorivých pobytov umelca. Grafiky sú vytvorené technikou lept, akvatinta, suchá ihla, offsetová tlač a sieťotlač.

Tvorba Velika Marinchevského je výrazne ovplyvnená duchom východu, a zvláštnou symbiózou medzi prírodou a jeho vnútorným svetom. V svojich dielach sa autor približuje k východnej filozofii nepriamym spôsobom. Vo svojich grafických výstupoch nehľadá odpovede, ale nastoľuje vizuálne záhady. Charakteristické pohyby v prírode sú spomalené, takmer zastavené. Symboly, alebo voľné geometrické formy sú exaktne štruktúrované, usporiadané do vnútornej harmónie.

Objekty a formy v grafikách Velika Marinchevskeho pôsobia na diváka svojimi jednoduchými líniami a čistými siluetami. Neprehovárajú na nás, sú však prítomné. Objavujú sa ako nebeské telesá z akéhosi neďalekého kozmického priestoru.  Pozorujúc prírodné formy v Marinchevskeho dielach, sa potápame do stavu tichej vnútornej meditácie, a to cez ich rytmus, harmóniu a jemné tiene. Dostávame sa do sveta, ktorý odráža a zároveň v nás prebúdza hlbokú túžbu po neuchopiteľnej božskej kráse prírody.

Veliko Marinchevski absolvoval štúdium grafiky na Národnej аkadémii výtvarných umení v Sofii, absolvoval tvorivé umelecké pobyty vo Viedni (2007), v Paríži (2008), v Tokiu (2008) a v Číne (2009 a 2012). Získal viac ako desať ocenení za grafiku v Bulharsku, Poľsku, Rakúsku, Kanade, či Belgicku. Mal samostatné výstavy v Bulharsku, Srbsku, Rakúsku, Japonsku, USA, zúčastnil sa na svetových umeleckých fórach.

Jeho diela sa nachádzajú v zbierkach Múzea umenia v Sakime (Japonsko), v Čínskom grafickom múzeu, v Múzeu Plantin - Moretus, v Antverpách, v Čínskom národnom múzeu, v Galérii v Lodži, v Poľsku; v Národnej galérii v Bulharsku a i.

Kurátorkou výstavy bola Radostina Doganova. Ako sprievodný hudobný program pri zahájení výstavy odznela svetová premiéra avantgardného diela skladateľa Konstantina Ilievského Sonáta lontana pre sólo violu v podaní Ľudovíta Karu za prítomnosti autora.

Podujatie sa konalo s podporou Kult Minor Slovakia pod záštitou J.E. mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky v Slovenskej republike, pána Vasila Petkova a bolo súčasťou osláv 50. výročia založenia Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave.   

 

Bulharské ozveny

Bulharské ozveny

Luskáčik  v Slovenskom národnom divadle

Luskáčik v Slovenskom národnom divadle