Luskáčik  v Slovenskom národnom divadle

Luskáčik v Slovenskom národnom divadle

BKI Bratislava oslavuje 50. výročie

6. novembra 2021 sa v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave uskutočnila premiéra inscenácie bulharskej režisérky Biserky Kolevskej Luskáčik  od E.T.A. Hoffman. Kreativita bulharských umelcov vynikla prostredníctvom neuveriteľných malebných kostýmov a skvelých masiek scénografky Natalie Gočevovej, ako aj dramatickej hudby Nelka Kolarova. Inscenácia bola vytvorená s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja, Magistrátu mesta Nitry a Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave.

Divadelné predstavenie bolo venované 50. výročiu založenia Bulharského kultúrneho inštitútu v hlavnom meste SR a 70. výročiu založenia Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Konalo sa pod záštitou J.E. mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky pána Vasila Petkova. V emotívnom príhovore okrem iného povedal, že je rád, že môže bratislavskému publiku predstaviť silu bulharského talentu:

Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave slávi dňa 18. novembra. t.r. 50 výročie svojho založenia. Počas desaťročí prechádza jedinečným bohatým a zmysluplným tvorivým životom, ktorý ho mení na miesto pre budovanie trvalých a priateľských vzťahov medzi Slovákmi a Bulharmi, medzi umelcami rôznych generácií. Je to miesto, kde Slováci spoznávajú svet starobylej tráckej kultúry, svet bulharského folklóru, zvykov a tradícií, kde siahajú korene spoločného slovanského duchovného dedičstva Bulharov a Slovákov ešte do čias učiteľov a zakladateľov slovanskej písomnosti sv. Cyrila a Metoda, povedal veľvyslanec Petkov.  Poďakoval Ministerstvu kultúry Slovenskej republiky, slovenským tvorivým zväzom a kultúrnym organizáciám a festivalom, starostke Mestskej časti Bratislava – Staré Mesto pani Zuzane Aufrichtovej za inšpiratívne partnerstvá. Poďakoval aj riaditeľovi Starého divadla v Nitre pánovi Martinovi Kusendovi za veľkolepú inscenáciu a jeho vysoké uznanie Bulharskej divadelnej škole, ako aj riaditeľovi Slovenského národného divadla v Bratislave pánovi Matejovi Drličkovi za pohostinnosť. Pán Kusenda zablahoželal k jubileu Bulharského kultúrneho inštitútu, poďakoval členom svojho tímu za spoluprácu v uplynulých rokoch a zaželal dlhú životnosť a tvorivú spoluprácu medzi oboma jubilujúcimi inštitúciami.

Riaditeľka BKI v Bratislave, pani Vania Radeva, poďakovala slovenským umelcom za ich dlhoročnú prácu a zdôraznila, že aj napriek pandemickým podmienkam sa bude inštitút naďalej snažiť spĺňať kritériá vysokého štandardu kreativity.

Diváci, najmä malí, boli fascinovaní z neštandardného prepisu diela a slávneho príbehu, z pera E.T. Hoffman. Vo svete bola hra inscenovaná prevažne ako balet, no tentoraz bola predstavená vo forme bábkového divadla. Deti aj dospelí mali opäť možnosť pocítiť silu rozprávok, v ktorých dobro víťazí nad zlom. Tvorba a práca s bábkami, používanie a modelovanie masiek a veľkolepých kostýmov, ako aj celková vizuálna a výtvarná scénografická inscenácia sa prelínali s modernou dramaturgiou Starého divadla. Pred očareným publikom sa prelomila krehká hranica medzi realitou a svetom fantázie, v ktorom je možné všetko.

Biserka Kolevska je autorkou vyše 40 inscenácií, ktoré získali desiatky ocenení na rôznych medzinárodných festivaloch. Veľa ráz hosťovala Chorvátsko, Srbsko, Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu, Českú republiku, Maďarsko a Turecko. Zameriava sa najmä na scénické spracovanie známych titulov ako Čarovná flauta, Dobrodružstvá baróna Prášila, Čarodejník z krajiny Oz a iné.

Po neutíchajúcom potlesku po predstavení sa malí diváci pobrali za javisko, aby si bližšie pozreli strašidelné masky zlých myší a kostýmy Márie a jej bábiky Grétky. Oslava pokračovala v novootvorenej sále Bulharského kultúrneho inštitútu, ktorá sa nachádza za Slovenským národným divadlom. Tam sa herci smiali a spomínali na dramatické momenty zo skúšok a premiéry hry. Nálada a úžasné pocity boli neopísateľné.

Blahoželáme oslávencom k výročiu!

Veliko Marinčevsky – Grafika

Veliko Marinčevsky – Grafika

Po stopách slávnej minulosti - Missirkov/Bogdanov

Po stopách slávnej minulosti - Missirkov/Bogdanov