Po stopách slávnej minulosti - Missirkov/Bogdanov

Po stopách slávnej minulosti - Missirkov/Bogdanov

Po stopách slávnej minulosti Autá

v tvorivej intepretácii tandemu Misirkov - Bogdanov

 

Dňa 4. novembra 2021 Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave, v Pistoriho paláci, odprezentoval výstavu fotografií s názvom Po stopách slávnej minulosti Borisa Misirkova a Georgiho Bogdanova. Vernisáž fotografií bola súčasťou 31. ročníka medzinárodného festivalu Mesiac fotografie 2021, aj pod záštitou J. E.  mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky na Slovensku, pána Vasila Petkova.

Pri tejto príležitosti bol slovenskému publiku predstavený film Autá, pričom tam obidvaja fotografi, výtvarníci a filmári, interpretovali tematiku spoločenských a politických zmien v Bulharsku po páde komunizmu. Film sprítomňuje účastníkov deja, občanov bývalého socialistického tábora, sediacich za volantom, ako „vtrhli“ na Západ. Ich vozidlá sú nemotorné, neupravené, neatraktívne, pritom sa odvážne vydávajú na cestu k demokracii. Avšak časť z týchto áut zostáva zaparkovaná za Berlínskym múrom – symbolom rozlúčky s minulosťou, ktorú autori pomenúvajú „slávnou“. 

Fotografická výstava upriamuje pozornosť na štýlové zábery, ktoré súvisia so zberateľskou hodnotou automobilov. Dnes už aj s ich novými majiteľmi, ktorí sa o tieto príkladne starajú a modernizujú ich. Všímame si portréty fanúšikov retro-automobilov, ktorí radi pózujú popri svojich motorových miláčikoch. Každý z nich ponúka svoj vlastný, jedinečný, osobný príbeh.

Fotografické kompozície Borisa Misirkova a Georgiho Bogdanova sú štýlovo rôznorodé a obsahovo čitateľné. Ich zobrazenie v dokumentárnej tvorbe vytvára príležitosť pre vznik jedinečného, autentického audiovizuálneho diela s akcentom na nadčasovosť. Obaja autori tvoria a pracujú v tandeme.

Spolu, „v tandeme“ absolvovali aj Národne gymnázium starobylých jazykov a kultúr (NGDEK) (1985-90) v Sofii, Národnú akadémiu divadelného a filmového umenia (NATFIZ) (1991-96) taktiež v Sofii a experimentálne centrum FABRICA (1997-98) v Taliansku.

Ich diela boli odprezentované na samostatných, ale aj v rámci skupinových výstav fotografií a súčasného umenia v Európe, ale aj Spojených štátoch. Autorské fotografie dvojice autorov vlastnia zbierky Múzea moderného umenia v Rio de Janeiro v Brazílii, Elyzejského múzea v Lausanne vo Švajčiarsku, Múzea fotografického umenia v Odense v Dánsku, v Národnej galérie umenia v Sofii, v Mestskej galérii umenia v Sofii, v Národnej knižnici v Paríži, v Erste Bank v Rakúsku, v Unicredito Bank v Taliansku a taktiež aj v interiéroch Európskeho parlamentu. K tomu súkromné galérie a súkromné zbierky po celom svete.

Ako fotografi, výtvarníci a kameramani sa obaja stali spoluzakladateľmi Bulharskej fotografickej asociácie a tiež aj zakladateľmi produkčnej spoločnosti AGITPROP. Roky dozadu sa zameriavajú na kinematografiu a na autorskú vizuálnu tvorbu. Stali sa aj autormi mnohých hraných dokumentov, experimentálnych videí a vizuálnych kampaní. Napísali scenár a režírovali napríklad dokumenty Sofia Ladino Club, People's Palaces – Národne paláce a The Sweetest – To najsladšie. Boli aj kurátormi viacerých fotografických výstav súčasných bulharských autorov.

Organizátor Festivalu fotografie prof. Václav Macek poďakoval Bulharskému kultúrnemu inštitútu a jeho riaditeľke pani Vani Radevej za pomoc a dlhoročnú spoluprácu.

Toto neviem čo je. Toto tam pôvodne bolo...

Fotografické kompozície Borisa Misirkova a Georgiho Bogdanova sú štýlovo rôznorodé a možno ich charakterizovať aj ako produkčný dokument.

Ja by som to napísal takto a vložil som to tam:

Fotografické kompozície Borisa Misirkova a Georgiho Bogdanova sú štýlovo rôznorodé a obsahovo čitateľné. Ich uplatňovanie v dokumentárnej tvorbe vytvára príležitosť pre vznik jedinečného, autentického audiovizuálneho diela s akcentom nadčasovosti.

 

 

Luskáčik  v Slovenskom národnom divadle

Luskáčik v Slovenskom národnom divadle

Učme sa nevidieť

Učme sa nevidieť